Actrița Roxana Olsanschi, din Deva, este unul dintre pacienţii care, pentru că nu avea coronavirus, nu şi-a putut trata pneumonia apărută pe fondul unui astm: ”La Deva nu puteam să mă duc, că era doar pentru pacienți cu coronavirus. La Orăștie nu aveau pneumolog, la Hunedoara spitalele erau pline. Nu aveam unde să mă duc”.
Directorul economic al Spitalului Județean Deva confirmă că unitatea medicală a stat mai mult goală, pentru că a fost obligată să trateze numai pacienții cu coronavirus.
„Nu mai pot să tac. Spitalul din Deva, cu peste 700 paturi și un personal de peste 1.200 de oameni, tratează 97 de bolnavi COVID, din care peste 80% asimptomatici. Adevărații bolnavi mor cu zile, cerșind ajutor pe la porțile spitalelor apropiate… Cât va mai rabdă pământul???„, povesteşte, indignată, Corina Laura Feier.
Spitalul din Deva nu a primit decât bolnavi infectați cu SARS-CoV-2. Numărul maxim de pacienți infectaţi cu coronavirus internaţi în această unitate medicală a fost extrem de mic, de 200-300, timp de aproape două luni.
“Au fost secții întregi goale, specialiști în alte afecțiuni care pur și simplu nu au avut ce să facă. În tot acest timp, oameni cu boli grave nu au fost primiți în spital. Așa prevede legea, nu am avut ce face. Am exemplul unei prietene. Aceasta avea pneumonie și nu avea unde să se ducă să fie tratată”, spune Corina Laura Feier.
Actrița Roxana Olsanschi este prietena directoarei de la Spitalului Județean. Aceasta povesteşte că a fost nevoită să se trateze acasă, cu remedii de la bunica şi că doar o minune a făcut să nu moară.
„Pe 10 martie am făcut radiografie pulmonară și am fost diagnosticată cu pneumonie. Boala venea pe fondul unui astm. Am primit tratament cu antibiotic, dar nu și-a făcut efectul. Când l-am sunat pe medicul meu, acesta era în carantină. La Deva nu puteam să mă duc, că era doar pentru pacienți cu coronavirus. La Orăștie nu aveau pneumolog, la Hunedoara spitalele erau pline. Nu aveam unde să mă duc”, îşi aminteşte actriţa.
Ea povesteşte că niciunul dintre medicii pe care i-a contactat nu i-a putut face internare, deşi aceasta era necesară pentru a primi tratament corespunzător. Roxana Olsanschi a exclus din start internarea într-un spital COVID cum era cel de la Deva, pentru că se temea că ar fi putut lua virusul din spital, ceea ce, pe fondul afecţiunii pulmonare pe care o avea, i-ar fi putut fi fatal.
“Toți îmi spuneau «continuă cu ultimul antibiotic luat, din păcate noi nu te putem ajuta decât dacă vii să îți facem un test de COVID. Nu putem să te internăm». Practic nu avea cine să pună stetoscopul pe mine. Dacă mă duceam la spital la Deva, eram internată la COVID. Pe fondul astmului și al pneumoniei, nu mai ieșeam de acolo, dacă mă infectam și cu COVID”, rememorează femeia coşmarul prin care a trecut.
Roxana Olsanschi spune că a fost la un pas de moarte şi doar printr-un noroc mai este, astăzi, în viaţă: “Am zăcut 35 de zile în pat, așteptând să se întâmple ceva. Am luat patru ture de antibiotic. În 10 aprilie am intrat în insuficiență respiratorie. În secunda aceea eu mi-am luat la revedere de la copii. Pentru o zi, m-am întâlnit cu Dumnezeu. M-am tratat singură, aducându-mi aminte ce lua bunica mea. Trei zile soțul meu era disperat că o să mor, iar copiii plângeau întruna”.
Citeşte şi Vladimir Beliş: Graficul deceselor de coronavirus este GREŞIT
În cele din urmă, la sugestia unui prieten, actriţa a ajuns la Sanatoriul de la Brad, unde a fost consultată de un medic. Nu prezenta simptome de COVID, pneumonia se vindecase după multele ture de antibiotic, dar astmul asociat cu alergiile de primăvară ajunsese la cote îngrijorătoare.
“Toată lumea până atunci mă consultase prin telefon sau printr-un geam și îmi spunea de la distanță să iau sirop de tuse. Numai ceai de ceapă nu am băut. Medicul mi-a dat un tratament cu cortizon de am putut să respir și eu în sfârșit”, povesteşte actriţa.
Un alt medic a confirmat că situația nu este o excepție. Acesta a dezvăluit că peste tot în țară spitalele COVID și suport COVID au stat mai mult goale, pentru că au voie să trateze doar pacienți cu coronavirus. Legea nu permite acordarea de asistență medicală pacienților care suferă de alte patologii decât dacă au și COVID.
Și, de multe ori, medicii sunt nevoiţi să mintă şi să declare că pacienţii sunt suspecţi de COVID, ca să le poată administra tratament pentru bolile de care suferă.
“Am un pacient, de exemplu, care necesita sânge și nu puteam să îl trimit undeva, că toate spitalele din zonă sunt fie COVID, fie suport COVID. Și spitalele care nu erau suport nu l-au primit. Nu știu de ce. Fiecare spital decide. Și atunci cum să îi dăm sânge, că nu aveam cum să-l internăm. Și atunci rămâne la latitudinea doctorilor. Dacă se înțeleg colegii între ei, știți hai să scriem așa ( n. r. – suspiciune de COVID) să putem să ajutăm”, a dezvăluit medicul, sub protecţia anonimatului.