Se gaseste si in magazine, la bidoane de 2-3 litri, fiind preferat uleiului clasic fiindca este mai ieftin, scrie activenews.ro. Uleiul de palmier se mai foloseste si pe post de combustibil alternativ in industria transportului.
Costurile productiei uleiului de palmier sunt mai mici decat in alte cazuri, dupa cum se poate observa. Randamentul la hectar este de cateva ori mai mare fata de alte plante. Astfel, pentru a obtine 10 tone de ulei e nevoie de 1,2 hectare de palmieri, 6 hectare de rapita sau floarea soarelui si 8 hectare de maslini. Nimic mai simplu.
Citeşte şi Remedii naturale care îţi curăţă ficatul
Conform Mihaelei Bilic, un reputat nutritionist, uleiul de palmier nu este chiar bun pentru consumul alimentar. Desi este vegetal, este mai bogat in grasimi saturate decat untul sau alte grasimi de origine animala. Uleiul de palmier contine un acid gras numit palmitic. Faceti o comparatie: untul are 30% acid palmitic, carnea rosie 20% in timp ce uleiul de palmier contine 45%! Uleiul de palmier este de asemenea foarte bogat in acizi de tip Omega 6 a caror prezenta in organismul uman duce la artrita si chiar cancer de prostata si cancer mamar.
Ceea ce urmeaza mai jos va va face sa va ganditi daca vreodata veti mai cumpara produse care contin ulei de palmier. Productia uleiului de palmier este o adevarata catastrofa ecologica.
Palmierul este originar din vestul Africii, unde era cultivat in mod traditional pentru hrana, fibre vegetale si in scop medical. Datorita cresterii cererii de ulei de palmier care s-a intensificat incepand cu anul 1970, cultivarea palmierului a inceput sa se faca pe scara larga.
Principalele tari care produc astazi ulei de palmier sunt Malaiezia si Indonezia, unde se concentreaza 86% din productia mondiala. Din acest motiv au fost distruse 3,5 milioane de hectare de paduri in ultimii 15 ani.
Insulele Borneo si Sumatra sunt printre regiunile cu cea mai mare biodiversitate de pe planeta, dar si cel mai grav afectate de defrisari in favoarea palmierilor de ulei. Aici cresc peste 20.000 specii de plante, 3.000 specii de arbori si se intalnesc circa 300.000 specii de animale. Printre animalele aflate pe cale de disparitie sunt urangutanii.
Astazi, aproape 200 de urangutani mai traiesc in Indonezia, dupa ce habitatul lor natural a fost distrus in proportie de 90% in ultimii 20 de ani. Urangutanul este considerat de catre producatori a fi un daunator al industriei uleiului de palmier, in acelasi mod in care gandacul de Colorado este considerat a fi un daunator de catre producatorii de cartofi.
Citeşte şi 5 beneficii şi utilizări de excepţie ale ULEIULUI DE ARGAN
Din acest motiv muncitorilor li se spune ca nimic nu trebuie sa le stea in cale. Astfel, s-a ajuns la situatii in care urangutanii sunt calcati de excavatoare, batuti pana la moarte, ingropati de vii sau incendiati.
Peste 2.000 de urangutani au murit ca urmare a defrisarilor cauzate de industria uleiului de palmier in ultimele doua decenii.
Specialisti sunt de parere ca, daca vor continua defrisarile, in urmatorii ani, urangutanii vor disparea cu totul din aceste insule, candva adevarate paradisuri.
In Indonezia si Malaezia, defrisarile se fac prin ardere. In anul 2012, autoritatile din cele doua tari au declarat ilegale defrisarile prin ardere, dar producatorii de ulei de palmieri continua sa defriseze in acelasi mod fara ca cineva sa ia vreo masura.
Terenul este apoi curatat complet si nivelat pentru a face loc noilor plantatii de palmieri. Urmeaza exploatarea acestor plantatii. Populatiile locale sunt angajate pe sume derizorii sa curete, sa cultive si sa recolteze semintele din care se produce uleiul.
Un alt aspect care trebuie mentionat este ca plantarea palmierilor de ulei seaca solul respectiv de nutrienti si minerale incat acolo nu mai poate creste nici macar iarba.