Dosarul Retrocedărilor ilegale. STENOGRAMELE interceptărilor făcute de procurori

Fostul ministru Tudor Chiuariu face dezvăluiri şocante în cazul Retrocedărilor ilegale. El a recunoscut că a avut întâlniri de tip mafiot la o cabană izolată din munţi cu mai multe persoane implicate în dosar, dar spune că nu a făcut nimic ilegal. În schimb, procurorii prezintă în rechizitoriu mai multe interceptări care îl incriminează pe Chiuariu.
Filip Stan
23 ian. 2015, 12:33
Dosarul Retrocedărilor ilegale. STENOGRAMELE interceptărilor făcute de procurori

Tudor Chiuariu, trimis în judecată în dosarul retrocedărilor ilegale, a recunoscut, vineri, la debutul procesului în dosarul retrocedărilor, în care este pus sub acuzare împreună cu Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc şi Ioan Adam, că a avut întâlniri cu Gheorghe Paltin Sturdza, dar că nu a făcut nimic ilegal.

„Ne-am întâlnit şi am discutat despre un contract de asistenţă juridică şi am încercat să vedem dacă el mai e în vigoare, dat fiind că era încheiat de mandatarul domnului Sturdza. E o aiureala cu valoarea de 5 milioane euro (suma pe care ar fi primit-o pentru intervenţii privind retrocedarea, n.r.)”, a spus Chiuariu.

Citeşte şi Dosarul retrocedărilor ilegale. Tudor Chiuariu: Nu m-am gândit să-mi dau DEMISIA din Senat

Referitor la acuzaţia procurorilor că şi-ar fi lăsat telefoanele în maşină când a avut întâlniri cu Paltin Sturdza, Chiuariu a spus: „Nu-mi aduc aminte, dar eu cu siguranţă nu mi-am lăsat telefoanele”.

„Eu sper să fie ridicată măsura controlului judiciar, pentru că nu este niciun motiv să fie luată. Nu mă simt vinovat. În niciun fel nu mă simt vinovat. Totul s-a desfăşurat în baza unui contract de asistenţă juridică pe care nu l-am semnat eu, nu l-am negociat eu şi există un metru cub de acte, dosare de instanţe, corespondenţe cu autorităţile. Ceea ce trebuie să înţelegem este că exista şi există în continuare o hotărâre irevocabilă şi executorie. După părerea mea, nu poţi să faci trafic de influenţă ca să pui în executare o hotărâre judecătorească. În orice stat de drept, o hotărâre judecătorească trebuie pusă în executare”, a mai spus Tudor Chiuariu.

Potrivit rechizitoriului DNA, pentru a grăbi procesul de retrocedare, inculpatul Paltin Sturdza, prin inculpaţii Daniel Constantin Călugăr şi Ioan Gheorghe Varga, a apelat la Tudor Chiuariu, pentru influenţa acestuia asupra unor şefi de instituţii.

În contextul demersurilor infracţionale depuse pentru retrocedarea suprafeţei de teren forestier către inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe, în luna noiembrie 2012, inculpaţii Varga Ioan Gheorghe şi Călugăr Daniel Constantin i-au promis inculpatului Chiuariu Tudor suma de 2.500.000 de euro pentru ca acesta din urmă să intervină pe lângă funcţionarii publici ai Comisiei Judeţene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, RNP Romsilva – Direcţiei Silvice Bacău şi OCPI Bacău, cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a deciziei Tribunalului Covasna.

Ulterior, cumpărarea de influenţă a fost disimulată prin încheierea unui contract de asistenţă juridică încheiat cu inculpatul Chiuariu Tudor, potrivit căruia suma de 2.000.000 de euro urma a fi plătită cu titlu de onorariu fix şi suma de 500.000 de euro cu titlu de onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate.

În același context, la data de 12 aprilie 2013, a avut loc o întâlnire între inculpații Paltin Gheorghe Sturdza și Chiuariu Tudor Alexandru, ocazie cu care acesta din urmă l-a asigurat de influența pe care o avea asupra funcționarilor publici din județul Bacău, implicați în procedura de punere în executare a deciziei nr. 231/2012 a Tribunalului Covasna.Totodată, inculpatul Chiuariu Tudor Alexandru i-a pretins acestuia suma de 3.000.000 de euro pentru a obține, cu ajutorul influenței sale asupra respectivilor funcționari, punerea în posesie a unui lot de aproximativ 6.000 de ha, din cele 43.227 ha teren forestier.

Prin cooptarea inculpatului Chiuariu Tudor în interiorul grupului infracţional organizat, acesta a dobândit şi asumat un rol esenţial, în sensul că, sub coordonarea inculpaţilor Adam Ioan şi Paltin Gheorghe Sturdza, şi-a folosit influenţa politică dată de calitatea de parlamentar şi fost ministru al justiţiei, pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, OCPI Bacău, Direcţia Silvică Bacău, în scopul urgentării punerii în executare a deciziei Tribunalului Covasna.

Pentru a putea justifica implicarea sa în această cauză și pentru a da o aparență de liceitate a provenienței banilor, Chiuariu Tudor Alexandru, deputat de Bacău la vremea respectivă până în decembrie 2012 când a devenit senator, a decis să încheie un contract de asistență juridică la 02.11.2012 între Sturdza Paltin Gheorghe prin mandatar Varga Ioan Gheorghe și SCA Chiuariu și asociații, reprezentată de Chiuariu Tudor Alexandru.

„Analizând obiectul contractului de asistență juridică, este evident că pentru două procese banale în căile extraordinare de atac și pentru asistența juridică în faza de executare a unei decizii judecătorești (cel mult efectuarea unor notificări), onorariul de 2.500.000 de euro apare ca nerealist”, se spune în rechizitoriu.

„Astfel, se poate concluziona cu ușurință că respectivul contract de asistență juridică ascunde în interiorul său prețul influenței vândută de omul politic Chiuariu Tudor Alexandru, fost ministru al justiției, pe lângă funcționarii cu atribuții privind executarea decizie 231/2012 (prefect, subprefect, primari, OCPI, ITRSV, Direcția Silvică Bacău)”, subliniază procurorii.

(…)

Întâlnirea din 07 februarie 2013 a avut loc la domiciliul primarului Şerban Adrian din localitatea Slănic Moldova, judeţul Bacău, accesul fiind permis fără telefoane. Pe lângă edilul menţionat la întâlnire participă inculpatul Sturdza, inculpata Zaharia, inculpatul Varga, inculpatul Chiuariu, precum şi reprezentanţii unor instituţii implicate în procesul de retrocedare a pădurilor revendicate de inculpatul Sturdza.

Scopul aceste întâlniri a fost acela de a-l convinge pe inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe că inculpaţii Chiuariu Tudor Alexandru şi Varga Ioan Gheorghe deţin situaţia sub control şi prin influenţa pe care o au îi pot determina pe cei implicaţi în procesul de retrocedare să grăbească această activitate.

(…)

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Lăsăm telefoanele în maşină?

DOMN1: Da, da.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Bună seara.

DOMN2: Să ne trăiţi! Adi Şerban, bine aţi venit, domnul primar de la Slănic Moldova, să ne trăiţi!

CHIUARIU TUDOR: … (… a venit să ne ajute în calitatea lui de () …, domnul inginer care ne ajută cu planşele …

INGINER: Încerc.

CHIUARIU TUDOR: Domul primar, care l-aţi cunoscut.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: L-am văzut prin ziare.

CHIUARIU TUDOR: … de la Direcţia Silvică … şi domnul director de la cadastru de aici.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: L-am văzut, l-am văzut prin ziare.

………………………… (n.n. – nu se înţelege).

CHIUARIU TUDOR: Eu am vrut să ne vedem şi mă rog să fie de faţă … (n.n. – nu se înţelege) … pentru a nu exista discuţii de buna … vizibilitate cu care se întâmplă lucrurile şi să fiţi convinşi că lucrurile se mişcă cât de repede se pot pe baza legii şi pe baza actelor pe care le avem …

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Păi asta e …

CHIUARIU TUDOR: Şi avem bunăvoinţa tuturor factorilor de decizie … să aplice legea. Voiam să ne vedem la ochi, să nu credeţi că e ceva, că e nu ştiu ce, sigur că după ce … mă rog, am intrat noi în perioada asta, au fost perioade din ăstea mai complicate, cu comunicatul, cu alegeri şi de asta nu s-au mişcat în ritmul în care v-aţi aşteptat, dar suntem pe drumul cel bun.

CHIUARIU TUDOR: Absolut … în principal să ne vedem la ochi şi să aveţi convingerea că nimeni nu vrea să frâneze procesul acesta sau să compromită interesele.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Unde-i lege nu-i tocmeală.

CHIUARIU TUDOR: Ce spune judecătorul, se va pune în aplicare.

ZAHARIA GABRIELA-RODICA: Asta vrea toată lumea.

CHIUARIU TUDOR: Sigur să sunt dificultăţi din cauza … planşelor. Din cauza asta nu tocmai uşor să le punem cap la cap pe toate, pentru că în hotărârea aia sunt doar nişte suprafeţe şi atât.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Dar eu v-am dat o hartă, în primul rând harta oficială.

GHELASĂ VIOREL-GHEORGHE: Dar nu la Direcţia Silvică, la Comisia Judeţeană.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Şi la Comisie şi la Direcţie am trimis o hartă.

GHELASĂ VIOREL-GHEORGHE: Oficial, legal e Comisia Judeţeană.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Da, dar în sensul acesta … Poate de unde să plece, de la harta din 1951, ’52, pe care am luat-o de la arhivele Bacău, care are ştampilă şi care este harta oficială a pădurilor

CHIUARIU TUDOR: Şi aia rămâne?

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: … sperăm.

CHIUARIU TUDOR: Sigur, acum, aia e o hartă de atunci şi până acum la planul cadastral există o mică diferenţă.

GHELASĂ VIOREL-GHEORGHE: Sunt localităţi, sunt … multe.

CHIUARIU TUDOR: Domnul inginer aici de faţă, avem mare bază, a mai făcut şi alte lucrări în zonă.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Harta este exactă, însă trebuie să plecăm de la identificarea terenului, acolo este terenul unde spune harta, puţin mai încolo, puţin mai încoace, dar cam pe acolo este.

CHIUARIU TUDOR: Acum ca să avem o … (n.n. – nu se înţelege, ciocnesc pahare).

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: El a văzut că acea hartă este un punct de plecare şi poate fi exploatată pentru identificarea terenului, asta zic eu.

ZAHARIA GABRIELA-RODICA: Ajută.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Ajută.

GHELASĂ VIOREL-GHEORGHE: Cineva a zis bine că e un punct bun.

DOMN4: E o hartă făcută la scară sau …

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: La scară.

GHELASĂ VIOREL-GHEORGHE: Nu e la scară, e un desen.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: E un desen la scară.

GHELASĂ VIOREL-GHEORGHE: Acesta e rolul topografului să ne spună … cadastrală necesară clarificării noastre.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Pădurile acolo sunt delimitate, mă rog, pornim de la ceva …

DOMN: Păi dacă porniţi numai de la hotărârea judecătorească…

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: … ee, mă rog. Există de acolo un punct de pornire …

CHIUARIU TUDOR: Şi hotărârea asta e atipică, în sensul că nu spune de obicei …deloc.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Da.

CHIUARIU TUDOR: Şi de asta este.

GHELASĂ VIOREL-GHEORGHE: Cred că … (n.n. – nu se înţelege)… are un rol important … eu nu sunt o piesă atât de importantă, sunt membru al comisiei. Cât priveşte partea de punere în posesie …legea spune că de competenţa Comisiei Judeţene, eu vă asigur că din punctul meu de vedere, cât lucrurile sunt reale, n-am nicio problemă, dacă sunt reale.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Vă referiţi la schiţele topografice.

GHELASĂ VIOREL-GHEORGHE: La problema în ansamblu.

DOMN: Ce ne propunem de la Comisiile Locale.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Mai avem ceva de discutat, dacă nu, noi plecăm acasă.

CHIUARIU TUDOR: Mergeţi că şi aşa e târziu, mesajul pe care am vrut să vi-l transmitem este că suntem aici şi ne ocupăm de ce trebuie să facem aici.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: O.K.

CHIUARIU TUDOR: Nimeni nu e rău intenţionat.

STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Ha, ha, putem să plecăm liniştiţi.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Vești la extreme pentru pensionari. Cine câștigă bani în plus, cine pierde
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Român eliberat de teroriștii Houthi, în siguranță în Bulgaria
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin