„Ideea este următoarea: ceea ce a subliniat bunul meu prieten și coleg e faptul că, la data la care dânsul a fost încarcerat, respectiv domnul Dragnea, a existat o poziție absolut inadmisibilă a președintelui sindicatului din penitenciar, prin care, practic și indirect, dar, în realitate, în mod direct, îl amenința pe domnul Dragnea că, dacă ajunge în penitenciar, urmează să fie… mă rog… verificat… nu mă pot exprima la modul în care dânsul a înțeles să… Mi s-a părut și la data respectivă și mi se pare și acum abominabilă o asemenea modalitate de exprimare a unui om!”, a declarat avocata Teodosiu.
Avocata Flavia Teodosiu a mai adăugat că acest moment trebuie depășit, întrucât Liviu Dragnea se află într-o fază extrem de importantă, în ceea ce privește procesul și posibilitatea eliberării condiționate.
„Eu cred că acest moment trebuie depășit, întrucât ne aflăm într-o altă fază. Ne aflăm într-un alt moment, extrem de important pentru un om, care este cetățean al acestei țări, are drepturi și obligații”, a mai spus avocatul, conform Mediafax.
Zi decisivă pentru Liviu Dragnea. În luna aprilie, Dragnea a solicitat Judecătoriei Sectorului 5 să fie eliberat mai devreme din penitenciar, susţinând că a îndeplinit fracţia necesară de 2/3 din pedeapsă, „este disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, pe tot parcursul executării pedepsei a avut un comportament bun, fiind recompensat în repetate rânduri şi fiind stăruitor în muncă – atât cât i s-a permis să muncească, a participat la activităţi culturale şi la cursuri educaţionale, a primit recompense şi credite”.
Conform actelor depuse în instanţă, Dragnea s-a plâns că persoanele din conducerea Penitenciarului Rahova i-au refuzat dreptul la muncă, ceea ce a condus „la izolarea sa în camera de detenţie pentru mai mult de 8 luni (din când în când având acces afară o oră sau două seara) şi la agravarea stării sale de sănătate, care nu a putut fi remediată în sistem de detenţie”.
De asemenea, Dragnea a reclamat faptul că a fost ţinut zilnic în camera de detenţie 23 ore din 24 şi „în mod surprinzător a fost infectat cu virusul SARS-CoV-2”.
În plus, spunea fostul lider al PSD, dreptul său la sănătate a fost încălcat întrucât i-a fost refuzat, în mod sistematic, accesul la investigaţii de specialitate şi tratament adecvat, deşi penitenciarul a fost informat încă de la început despre afecţiunile de care suferea.
Pe 27 aprilie, Judecătoria Sectorului 5 i-a respins însă cererea de eliberare condiţionată, Dragnea a făcut contestaţie, respinsă de Tribunalul Bucureşti pe 27 mai.
În motivarea deciziei de la Tribunalul Bucureşti, se arăta că „instanţa a apreciat că, din analiza coroborată a situaţiei personale a petentului, nu şi-a format convingerea că acesta a dat dovezi temeinice de îndreptare”.