Povestea prieteniei romano-ucrainene pare pe sfârșite. Autoritatile ucrainene pregătesc un embargo asupra tuturor transportatoarelor romanesti care aduc petrol in Ucraina. Practic, decizia este una cat se poata de ostila Romaniei din motive foarte greu de inteles si justificat din punct de vedere al business-ului. Motivul aparent pe care Ucraina il invoca este ca se confrunta de o buna perioada de timp cu o multime de transportatori care livreaza in tara lor cu acte false petrol rusesc. Fie ca vine din Turcia, Bulgaria sau Moldova cu nave ale unor companii private sub diferite pavilioane petrolul care ar ajunge in Ucraina ar fi, de fapt, tot din Rusia.
Sub aceasta strategie de razboi autoritatile lui Zelenski au decis sa aplice controale mult mai drastice in prima instanta oricarui transport petrolier care vine pe mare din Romania. Practic in felul acesta pentru inceput se va descuraja total comertul intre companiile romanesti si Ucraina, ulterior el urmand sa fie interzis total. Aceste sanctiuni impotriva Romaniei vor fi instaurate in realitate pentru ca o serie de companii private controlate din spate de oligarhii ucraineni vor de fapt sa detina monopolul pe petrolul pe care il vand statului, dar mai ales pe pretul acestuia. In felul acesta libera competitie cu companiile din Romania sau din alte tari vecine este eliminata total.
Mai multi jucatori din piata de energie din Ucraina transmit ca deja la vamile ucrainiene se fac pregatiri pentru testari “de laborator” care sa verifice efectiv din punct de vedere chimic provenienta petrolului pe care vor sa-l introduca in Ucraina. Aceste proceduri vor ingreuna enorm procesul comercial, ba chiar aducand relatiile de tradeing petrolier dintre Romania si Ucraina intr-un punct de blocaj total. Momentan influenta oligarhilor petrolieri de la UKRNAFTA, compania petroliera de stat a Ucrainei care are si un larg actionariat privat, si-a propus sa interzica importurile de petrol din Romania si Georgia pe mare. Orice transport petrolier pe caile ferate sau pe cale rutieră va rămâne neafectat pentru moment.
Ucraina a impus sanctiuni identice inca de anul trecut si companiilor din Turcia, un mare importator de petrol rusesc. Suspiciunile erau ca mai multe firme private vand statului ucrainian petrol rusesc “reetichetat” ca fiind de alta origine. Multe dintre companiile care aduceau astfel de petrol in Ucraina erau controlate prin firme offshore chiar de oligarhii ucraineni. Astfel, acestia importau prin Grecia sau Turcia cantitati imense de petrol de proveniență rusească, pe care il incarcau in alte vapoare și cu ajutorul unor acte de provenienta falsificate îl trimiteau în Ucraina.
Serviciile secrete ale Ucrainei au demarat o ampla investigatie si fara nicio dovada palpabila au pus si portul Constanta pe lista porturilor de unde petrolul care ajunge in Ucraina trebuie verificat foarte atent si chiar interzis pentru ca ar fi de fapt petrol rusesc.
UKRNAFTA este o companie detinuta in proportie de 50% de statul ucrainean, iar 42% este privata. De-a lungul timpului UKRNAFTA a fost implicata in mai multe scandaluri de coruptie si de achizitii supraevaluate de cantitati uriase de petrol, dar cum tara e prinsa cu razboiul, nimeni n-a investigat aceste acuzatii scandaloase.
AGTG SA si Eco Fuel Trading SA sunt doua companii inregistrate in Elvetia care fac afaceri cu petrol si alte produse petroliere in Ucraina. Conform presei locale, aceste doua companii domina total importul de petrol din Grecia de foarte multi ani, ele reprezentand impreuna 75% din totalul importurilor de petrol din Greacia in Ucraina.
Si de aici incepe o retea clasica de firme care practic intermediaza si vand mai scump statului ucrainean petrol care in realitate provine din Rusia. Prin relatia stransa dintre Evgeniy Svirsky, cel care detine compania elvetiana AGTG S.A., si Serhiy Koretskiy, CEO-ul companiei nationale UKRNAFTA, acestia incearca si chiar reusesc sa monopolizeze piata de petrol din Ucraina, eliminand prin influenta lor politica orice forma de concurenta de la firmele romanesti si nu numai. Schema este clasica: seful corupt al UKRNAFTA prefera sa cumpere petrol mai scump de la prietenul sau “canadian”, care aduce petrolul din Grecia.
Wattsun Holding AG este numele grupului de firme din Elvetia prin care oligarhul influent Evgeniy Svirsky face milioane de euro de pe urma importurilor de petrol din Ucraina. Svirsky nici macar nu s-a chinuit prea tare sa pastreze aparentele, practic la toate firmele din holding fiind numiti in pozitie de administratori avocatii care le-au si infiintat.
Cautand in presa locala din Ucraina am descoperit ca in doar 4 luni (Septembrie – Decembrie) din 2023 compania natioanala UKRNAFTA a atribuit un contract direct de achizitie, fara nicio licitatie, de peste 25.000 de tone petrol companiei AGTG S.A. la un pret mult supraevaluat. Atunci presa din Ucraina a atras atentia legaturilor dintre CEO-ul Serhiy Koretskiy si firmele AGTG S.A. detinuta chiar de amicul sau oligarhul Evgeniy Svirsky, dar si de o alta firma din acest lant periculos, Eco Fuel Trading SA, practic cele doua firme care monopolizeaza importul de petrol si contractele cu UKRNAFTA.
Suspiciunile presei de investigatii din Ucraina sunt ca acest petrol in cantitati uriase care ajunge in Ucraina ar fi in realitate petrol rusesc importat tot de oligarhii ucrainieni prin Turcia si apoi reetichetat in Grecia. Suspiciunile acestea sunt mai mult decat solide dat fiind faptul că Grecia nu este un mare producator sau exportator de petrol. Sumele vehiculate in ceea ce priveste piata petrolului importat de Ucraina din Grecia ajung la 4-5 miliarde de euro, acesta fiind si principalul motiv pentru care afaceristii influenti au platit politicienii corupti din Ucraina pentru a bloca firmele romanesti de la acest proces comercial.
Autoritatile din Romania au fost luate prin surprindere de decizia Ucrainei care urmeaza sa intre in vigoare in urmatoarele saptamani. Din cate se pare nimeni de la guvern sau din Ministerul Energiei nu se astepta la acest gest ostil din partea tarii vecine, atat de intens ajutata de Romania. Strategia Guvernului PSD-PNL pare sa fie “pana nu vedem nu credem” si cel mai probabil o serie de masuri “in consecinta” vor fi luate dupa ce aceasta masura va deveni oficiala. Cert este ca lovitura economica aplicata companiilor romanesti care intermediaza sau transporta petrol catre Ucraina este una mare si va face cu siguranta valuri si la nivel diplomatic.
In Romania. dar si in toata Uniunea Europeana s-a tot discutat in ultima perioada de momentul “reconstructiei Ucrainei”, atunci cand companiile occidentale vor putea participa pe o piata libera in Ucraina la afaceri si la procesul de reabilitare economica. Se pare insa ca nimeni nu a luat in calcul nivelul de coruptie la nivel inalt din Ucraina si faptul ca ucrainienii vor face tot ce pot sa elimine de pe piata lor competitia firmelor europene.