Dezvăluiri uluitoare după analiza scrisorii lui Vlad Ţepeş: Domnitorul plângea cu lacrimi de sânge, dar nu avea sifilis

Cercetători din Israel și Italia s-au aflat la Sibiu pentru a studia o scrisoare din 4 august 1475, trimisă de Vlad Țepeș orașului Sibiu. Înainte de analizarea scrisorii lui Vlad Țepeș, cercetătorii se așteptau să găsească proteine ​​legate de foamete, stres și boli precum sifilis și variola, proteine ​​alimentare din alimente sau vin, dar și urme ale unor dăunători precum șobolanii și muștele.
Alina Costache
11 aug. 2023, 23:03
Dezvăluiri uluitoare după analiza scrisorii lui Vlad Ţepeş: Domnitorul plângea cu lacrimi de sânge, dar nu avea sifilis

Testarea unei scrisori scrisă de domnitorul Vlad Ţepeș, dar și alte documente scrise de către acesta, despre care Turnul Sfatului a mai scris în noiembrie 2022, arată că domnitorul ar fi avut o afecțiune denumită hemolacrie, care făcea ca lacrimile sale să fie amestecate cu sânge, se precizează în lucrarea semnată de mai mulți specialiști în Analytical Chemistry și intitulată ”Count Dracula Resurrected: Proteomic Analysis of Vlad III the Impaler’s Documents by EVA Technology and Mass Spectrometry”.

Gleb Zilberstein, om de știință din Israel, chimistul Pier Giorgio Righetti de la Politehnica din Milano, și colegii lor au luat probe de pe scrisoarea scrisă de mâna celui cunoscut în Occident drept Dracula. Demersul lor a fost relatat de Smithsonian Magazine.

„Un principe care a zidit biserici și mănăstiri nu poate fi declarat vampir”. La A.I. Cuza a fost dezvelit bustul lui Vlad Țepeș

O echipă de cercetători în domeniul chimiei de la Universitatea din Catania, SpringStyle Tech Design Ltd, Arhivele Naționale ale României și Politecnico di Milano, Via Mancinelli, a găsit dovezi care sugerează că Vlad Țepeș, ar fi putut suferi de o serie de afecțiuni, inclusiv una care l-ar fi putut face pe celebrul prinț să plângă lacrimi amestecate cu sânge, notează publicația. În lucrarea lor publicată în revista Analytical Chemistry, grupul descrie analiza proteinelor și peptidelor din trei scrisori scrise de Vlad Țepeș și ce au învățat din ele.

Urmele biologice ale lui Vlad Țepeș, prelevate din Sibiu. Cercetătorii căută proteine ​​legate de foamete, stres și sifilis


Urmele de pe documentele semnate de domnitor
În acest nou studiu, cercetătorii s-au întrebat ce fel de afecțiuni a avut, și care ar fi putut să-l afecteze pe domnitor. Pentru a afla, ei au obținut și analizat trei documente scrise de Țepeș. Una dintre ele, o scrisoare scrisă de domnitor, este păstrată la Arhivele Statului Sibiu.

Atunci când se scrie de mână, este obișnuit ca persoana respectivă să atingă hârtia. Inițial, o astfel de atingere ar implica folosirea degetelor pentru așezarea hârtiei pe o suprafață, cum ar fi un birou. Ulterior, părțile inferioare ale palmei se sprijină pe hârtie în timp ce se scrie. Ambele activități au ca rezultat transferul diferitelor substanțe chimice și molecule de pe piele pe hârtie. În activitatea lor, echipa de cercetare le-a căutat pe hârtii și, odată găsite, le-a urmărit originile tipice, scrie turnulsfatului.ro.

Ar fi suferit de o boală genetică, de hemolcarie și de o boală inflamatorie
Pentru a capta materialul de pe hârtie fără a provoca daune, echipa a folosit o tehnică care presupune aplicarea și îndepărtarea acetatului de etilenă-vinil. Apoi, odată îndepărtat, materialul a fost testat cu ajutorul spectrometriei de masă. Echipa a găsit reziduuri care conțineau peste 500 de peptide, pe care le-a restrâns la 100 de origine umană.

Din acestea, au găsit dovezi ale ciliopatiei, o tulburare genetică care compromite funcția celulară și organele. Au găsit, de asemenea, dovezi de boală inflamatorie, care a dus probabil la probleme ale tractului respirator și ale pielii. Și au găsit compuși care au sugerat că Vlad Țepeș suferea și de hemolacrie – o afecțiune care face ca sângele să se amestece cu lichidul din canalele lacrimale, rezultând lacrimi cu tentă de sânge.

Localitatea unde toți oamenii poartă numele de Țepeș. Cum se deosebesc între ei

”În special, dermcidina (DCD) este o proteină puternic exprimată în glandele sudoripare, secretată în sudoare și transportată la suprafața epidermică și are o activitate antimicrobiană în timpul colonizării timpurii cu bacterii sau ciuperci de Escherichia coli, Enterococcus faecalis și Candida albicans, dar a fost detectată și în proteomul lacrimilor. Trebuie subliniat faptul că TTN, DCD și GOLGA4 au fost, de asemenea, recunoscute, dar numai printr-o singură peptidă, în scrisoarea de referință modernă. Prin urmare, în principiu, nu putem exclude a priori aceste proteine din posibilele componente exogene. În cele din urmă, sunt raportate trei proteine (și anume, TRANK1, DNAH5 și DNAH11) care sunt exprimate în principal în celulele epiteliale ale căilor respiratorii și, prin urmare, legate de sistemul respirator uman. În special, DNAH5 și DNAH11 par a fi de interes, deoarece mutațiile genelor care codifică aceste două proteine sunt cele mai frecvente cauze genetice ale unor ciliopatii, cum ar fi dischinezia ciliară primară (PCD), o colecție de tulburări legate de disfuncția ciliilor care poate duce la retenția mucusului și a bacteriilor în tractul respirator și la degenerarea retinei” – ”Count Dracula Resurrected: Proteomic Analysis of Vlad III the Impaler’s Documents by EVA Technology and Mass Spectrometry”

Înainte de analizarea scrisorii lui Vlad Țepeș, cercetătorii se așteptau să găsească proteine ​​legate de foamete, stres și boli precum sifilis și variola, proteine ​​alimentare din alimente sau vin, dar și urme ale unor dăunători precum șobolanii și muștele.

„Vom vedea dacă a fost bolnav”, spunea unul din specialiști în momentul prelevării probelor de pe scrisoarea ținută în Sibiu. „Sunt povești despre Dracula că a plâns lacrimi de sânge. O astfel de afecțiune, cunoscută sub numele de hemolacrie, există de fapt în realitate. Dacă testele indică hemoglobina sau alte proteine ​​din sânge pe litere, aceasta ar putea fi o dovadă preliminară a hemolacriei”, susținea Gleb Zilberstein, unul din specialiștii implicați în studiu.

Scrisoarea lui ”Dracula” este pătată de ceară roșie de sigiliu, iar experții căutau urme biochimice care se concentrează pe semnături, colțuri, caută chiar și pete de transpirație sau lacrimi.

Specialiștii au fost ajutați în Sibiu, în demersul lor, de cercetătorul Tudor Arhire.  Ceilalți specialiști care au documentat studiul sunt: Maria Gaetana Giovanna Pittalà, Antonella Di Francesco, Annamaria Cucina, Rosaria Saletti, Gleb Zilberstein, Svetlana Zilberstein, Pier Giorgio Righetti și Vincenzo Cunsolo.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Wizz Air, lovitură pentru concurență. A introdus rute noi către șase destinații de vacanță aflate în topul preferințelor românilor. Biletele costă mai puțin decât o masă la restaurant
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Un fenomen rar în România: Inversiunea termică. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Bloc de 523 de apartamente din București va fi consolidat fără relocarea locatarilor
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!