Interceptarea telefonică a fost făcută de serviciile de securitate ucrainene, loiale preşedintelui demis, Viktor Ianukovici. Înregistrarea, ai cărei protagonişti sunt Catherine Ashton, Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, şi premierul Estoniei, Urmas Paet, a fost publicată pe Internet.
„Există acum o convingere tot mai puternică şi anume că, în spatele lunetiştilor, nu a fost Ianukovici, ci cineva din noua coaliţie„, se arată în înregistrarea discuţiei dintre şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton şi Urmas Paet. „Cred că ar fi bine să verificăm. Adică, nu trebuie să luăm de bună chestia asta… E ciudat…„, a mai spus Ashton, potrivit rt.com.
Oficialităţile europene nu au comentat deocamdată înregistrarea serviciilor secrete ucrainene. Convorbirea ar fi avut loc după ce Paet a vizitat Kievul, pe 25 februarie, la apogeul violenţelor din capitala Ucrainei.
Între timp, discursul Rusiei s-a schimbat radical, în ajunul întrevederii la nivel înalt, de la paris. Deşi există semnale privind confruntări violente între forţe loiale Kievului şi grupări armate pro-ruse, Moscova susţine că nu vrea o intervenţie în forţă.
„Aşa cum a spus şi preşedintele nostru, vom face tot ce se poate pentru a evita vărsarea de sânge şi, fireşte, îi vom apăra pe toţi cei care trăiesc în Ucraina, inclusiv pe cetăţenii Federaţiei Ruse”, a declarat Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei.
Citeşte şi Război la graniţele României: Criza din Crimeea se extinde şi asupra Transnistriei
Nici Washingtonul nu e dornic de o confruntare cu Rusia. „Eu şi preşedintele Obama vrem să clarificăm pentru Rusia şi restul lumii: nu dorim o confruntare. Există o variantă mai bună prin care Rusia să-şi urmărească interesele legitime în Ucraina”, a declarat şeful diplomaţiei americane, John Kerry, potrivit România TV.
Miercuri seară, în afară de întâlnirea ministrului rus de externe Serghei Lavrov cu omologul american, John Kerry, va avea loc Consiliul NATO-Rusia, pe tema situaţiei tensionate din Crimeea.