Şase dintre cei şapte străini expulzați din ţara noastră din cauza legăturilor cu grupări teroriste, despre care SRI a vorbit la sfârşitul săptămânii trecute, sunt cetăteni francezi. Ei au afaceri cu carne la Satu Mare şi o activitate religioasă radicalizată, potrivit agenţilor secreţi.
Digi24 a vorbit în exclusivitate cu unul dintre indezirabili. Bărbatul locuieşte lângă Paris, la Soissons, oraş cu o comunitate de peste 3.000 de musulmani.
„Am fost vizitat de poliţie, care mi-a spus să părăsesc teritoriul imediat, să plec din România chiar în aceeaşi zi. N-am acceptat, mi-au dat o scrisoare în limba română. N-am înţeles foarte, foarte bine, dar a doua zi am avut puţin mai multe detalii, mai multe explicaţii referitoare la scrisoare. Nu m-aşteptam să părăsesc România, nici după asta. Nici n-am luat-o în serios. Am crezut că e o glumă proastă”, spune el.
Omul de afaceri are 36 de ani, este cetăţean francez şi săptămâna trecută a fost declarat indezirabil de statul român. Asta înseamnă că se află în dizgraţia autorităţilor din România şi este considerat primejdios. El a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie din Cluj şi, din 2013, conduce o afacere în Satu Mare. Săptămâna trecută, Curtea de Apel Bucureşti a decis să îi interzică să intre sau să stea în România timp de șapte ani. Bărbatul plecase, însă, din ţară, cu o lună înainte de decizia instanţei.
Citeşte şi IPOTEZĂ ŞOCANTĂ. Care e legătură dintre uciderea lui Boris Nemţov şi atacul de la Charlie Hebdo
Reporterii Digi24 l-au găsit în localitatea Soissons, aflată în apropiere de Paris. Moscheea sa a fost atacată cu focuri de armă, la scurt timp după atentatul de la Charlie Hebdo.
„Am activităţi profesionale în domeniul cărnii, al puiului. Afaceri prospere. Plec lunea, revin vinerea în Franţa. Fac asta de cinci ani, în fiecare săptămână. E foarte, foarte dificil, foarte dur, nu e o muncă uşoară, dar o fac pentru că trebuie să-mi păstrez munca în această perioadă de criză, care e peste tot, chiar şi în Franţa”, spune el.
Potrivit Registrului Comerţului, bărbatul este administratorul unei singure societăţi, cu sediul în Satu Mare. Fratele său deţine jumătate din firmă şi se declară cetăţean britanic. Activitatea principală a companiei este procesarea cărnii de pasăre. Produsele halal, sacrificate conform preceptelor islamice, sunt destinate comunităților musulmane. În 2013, SRL-ul a declarat la Ministerul de Finanțe o cifră de afaceri de aproape 5.000 de euro, făcută cu trei angajaţi.Sediul social al firmei este într-o zonă industrială de la marginea oraşului Satu Mare.Se află la doi pași de mai multe societăți cu domeniu de activitate similar. Una dintre acestea are legături comerciale cu o întreprindere importantă din Franța, specializată în vânzarea produselor alimentare din carne de pasare.
La firma din Satu Mare lucrează pentru compania franceză mai mulți cetățeni străini, de religie islamică. Ei procesează carnea destinată comunităților musulmane din Franța. Cinci dintre muncitorii de aici au fost declarați și ei indezirabili pe perioade cuprinse între trei și șapte ani și expulzați în același dosar.„Da, îi cunosc. Sunt parteneri cu care lucrăm. E o altă companie, o altă societate. Ei furnizează servicii de abator”, spune bărbatul declarat indezirabil pe care l-a intervievat Digi24.„Ei sunt nişte colaboratori de-ai noştri cu care facem comerţ. Ei lucrau la societatea asta din Franţa. Ei veneau în fiecare săptămână şi îşi prestau serviciile”, spune Zsolt Schramko, reprezentantul societății comerciale.
Citeşte şi Charlie Hebdo, în varianta suedeză: Caricaturistul Lars Vilks se află într-un loc secret
„Am fost foarte surprins. În toţi acești ani, am avut mereu bune relaţii cu serviciile administrative, pentru că am legături cu serviciile administrative din România şi cu oamenii, cu poporul. Totul s-a desfăşurat foarte bine. N-am avut niciodată o problemă cu nimeni acolo”, spune bărbatul declarat indezirabil.
Pe contul său de Facebook, el a postat de-a lungul timpului mai multe materiale religioase cu diferiţi lideri ai comunităţilor musulmane. Mai mult, la poza profilului său apare inscripția de pe steagul grupării teroriste Statul Islamic, „Mohamed este mesagerul Domnului”.
El a fost primul, pe lista procurorilor, acuzat de acţiuni subversive împotriva statului român. Potrivit anchetatorilor, bărbatul și ceilalți cinci lucrători de la Satu Mare sunt acuzați că „au desfășurat pe teritoriul României activități de propagandă islamică extremistă”. Totul ar fi fost coordonat de către un lider musulman care i-ar fi îndoctrinat. Prelegerile s-ar fi ținut tot în Satu Mare.
Surse judiciare susțin că grupul ar fi comunicat direct cu frații Kouachi, cei doi responsabili de atacul de la Charlie Hebdo. În urma acestuia, 12 oameni și-au pierdut viața la Paris, pe 7 ianuarie. Potrivit Serviciului Român de Informații, grupul din România a fost monitorizat încă din 2013.
„Concret, membrii grupului, afiliați ideologiilor radicale promovate de organizațiile teroriste Statul Islamic și Al-Qaeda, au fost stabiliţi în contact cu exponenţi / susţinători ai cauzei organizaţiilor menţionate şi au desfășurat pe teritoriul României activități de propagandă islamică extremistă (de orientare jihadistă), radicalizare, recrutare ideologică, recrutare pentru pregătire religioasă / militară în zone de conflict afectate de fenomenul terorist,” se arată într-un comunicat al SRI.
„Nu pot detalia, pentru că situația este încă pe mâna justiției. Astăzi, nu mai pot pune piciorul în România, pentru că decizia a fost luată de serviciile secrete, nu știu. Nu ştiu de unde a venit, nu ştiu de unde putea să vină asta. Este o discriminare să fiu condamnat fără nicio probă”, spune însă bărbatul expulzat.
„Toate acțiunile Serviciului Român de Informații pe care le are sunt acțiuni care vin în contextul mai larg de prevenire a unor acțiuni, atentate teroriste pe teritoriul României”, spune Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI.
Decizia pronunțată zilele trecute de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, prin care toți cei șase au fost declarați persoane indezirabile pe teritoriul României, a fost atacată de avocaţii companiei franceze.
Pe lângă grupul de şase cetăţeni francezi, instanţa a mai decis în ultimele zile expulzarea unui alt cetăţean străin. Este vorba despre un student tunisian, de confesiune musulmană, declarat persoană indezirabilă pentru o perioadă de 10 ani. Potrivit SRI, tânărul a avut o atitudine de susţinere deschisă față de o grupare teroristă și era pregătit sa devină martir.