Arhiva secretă a SIPA conținea informații despre ADRIAN NĂSTASE, VICTOR PONTA, MONICA MACOVEI, TRAIAN BĂSESCU. Un raport din 2005 a descoperit informaţii despre actele de corupţie săvârşite de magistraţi sau alte oficialităţi, titrează EVZ.
Scandalul legat de Arhiva Secretă a Serviciului Independent de Protecție și Anticorupție (SIPA) a declanșat o anchetă „in rem” a DIICOT.
Jurnalistul Dan Andronic scrie că „vorbim despre peste 5.000 de unități arhivistice care se găseau în Arhiva SIPA și care vizau o categorie largă de subiecte, de la informații privind revoltele în penitenciare, până la denunțuri referitoare la oameni politici și magistrați.
Trebuie menționat că SIPA a fost condus în perioada ministeriatului Rodicăi Stănoiu de doi ofițeri de informații proveniți din structurile fostei Securități, dar cu o experiență enormă în culegerea și gestionarea informațiilor. Este vorba despre generalii Marian Ureche și Dan Gheorghe. Aceștia au transformat SIPA într-un serviciu de informații extrem de interesant, capabil să furnizeze Președintelui și Primului-Ministru analize și sinteze pe domenii care depășeau sfera lor de acoperire. De fapt, mediul penitenciar, prin resursele pe care le oferea în acele vremuri, 2000- 2004, avea un potențial uriaș.
Un aspect foarte puțin cercetat este ce fel de audit a realizat Comisia MApN în intervalul ianuarie 2004-martie 2005. Un an și două luni pentru realizarea unui audit într-o arhivă de dimensiuni medii de către o echipă a MApN ni se pare foarte mult. Plus că acest raport nu a fost făcut public niciodată…
Din investigațiile pe care le-am făcut pe parcursul ultimelor săptămâni este vorba despre note care conțin date despre cel puțin patru oameni politici importanți: Adrian Năstase, fostul prim-ministru al României, Traian Băsescu, fostul președinte al României, Victor Ponta, fostul prim-ministru, Monica Macovei, fostul ministru al Justiției. Aceste informații au fost conținute în Arhiva SIPA până în anul 2005, și apăreau fie sub formă de note- sinteză, fie sub formă de note informative ca urmare a informațiilor culese din mediul penitenciar sau prin rețeaua de informatori. Ele aveau o valoare informativă relativă, fiind vorba despre tipuri diferite de documente. Despre cele referitoare la Adrian Năstase și Monica Macovei avem o imagine mai clară, în privința celorlalți doi fiindu-ne indicate doar contextul în care apăreau. Faptul că am menționat aceste nume nu înseamnă că sunt singurele documente în care apăreau nume de oameni politici. Este posibil ca să fie vorba de mult mai mulți.
Este interesant de văzut dacă aceste documente se mai regăsesc în Arhiva SIPA, scrie EVZ.
Rodica Stănoiu, fost ministru al Justiției: „Prima vizita de la SIPA (n.r. – a Monicăi Macovei) a fost precedată de o vizită la Ministerul Justiției. Este prima vizită pe care a făcut-o noaptea. Cel putin așa a scris presa și mi-au confirmat niște oameni din Ministerul Justiției. Și acolo s-a dus și a desigilat documentele secrete din minister, așa, noaptea, cu lanternele. Așa am auzit și apoi mi s-a confirmat din surse sigure. Mai precis, de către oamenii care au fost chemați acolo să deschidă și au deschis. (…) Mai precis, este vorba despre două vizite: una la Ministerul Justiției, de unde au fost luate informații despre licitații și alte lucruri, și a doua vizită, în arhiva SIPA, de unde s-au luat informații secrete în legătură cu magistrați. S-a întâmplat în noaptea de 5 spre 6 ianuarie 2005. Cred că 5 ianuarie era, pentru că Macovei a făcut ziua o conferință de presă în care a spus așa: voi dinamiza personal dosarele cu stenogramele lui Stănoiu”.
Citeşte mai mult pe EVZ.