Dezvăluirile cutremurătoare ale unui fost consumator de droguri. În aceste momente, tehnologia îi ajută foarte mult pe traficanții de droguri să își găsească noi victime, inclusiv în rândul copiilor. În ultimii ani aceștia au transformat reţelele de socializare în adevărate magazine online de comercializare a drogurilor.
În timp ce politicienii se laudă cu campanii şi razii, traficanții de droguri acționează în mediul online și livrează stupefiantele la domiciliu precum mâncarea de pe Glovo.
Astfel, în zilele noastre drogurile sunt vândute atât online, cât și la colțurile școlilor, unde o doză poate costa între 12 şi 80 de lei.
„Există o tendinţă către zonele şcolare, care sunt frecventate de copiii cu posibilități materiale, dar și mediile de distracție, precum concerte sau festivaluri.
Ei se interesează daca sunt copii de polițiști sau nu”, a declarat Cătălin Țone, expert antidrog, la Antena3CNN.
Eugen este un fost consumator de heroină, care în urmă cu 10 ani a ajuns să își vândă până și hainele ca să își cumpere stupefiante.
„Îmi trebuia doza zilnic, altfel tremuram, mă dureau oasele. Începusem să-mi vând hainele, adidașii, mi-am vândut și laptopul cumpărat de părinții mei. Când nu mai aveam ce să vând, am avut tentația să fur și să vând din casă lucruri”, a declarat Eugen.
În cele din urmă, tânărul a reuşit să scape de dependenţa sa de droguri cu ajutorul familiei, care l-a susţinut în permanenţă.
Specialiștii spun că relaţia dintre părinți și copii trebuie clădită încă de la vârste fragede, în niciun caz după 10 – 12 ani, când mulţi dintre ei devin deja consumatori de droguri.
„Nu trebuie să intrăm abuziv în intimitatea lui, însă sunt anumite lucruri pe care părinţii trebuie să le controleze.
Dacă el nu a fost obişnuit să vorbească permanent cu părintele, atunci nu va exista nicio cale de comunicare între ei”, a spus Ramona Dabija, director Agenţia Naţională Antidrog.