Un chirurg britanic susţine că lunetiştii din Siria îşi alegeau ca ţinte femei însărcinate. „Este evident că lunetiştii jucau un fel de joc”, a declarat pentru BBC David Nott, chirurg vascular în două spitale londoneze, care s-a întors săptămâna trecută în Siria.
„Într-o zi, aveam pacienţi care erau cu toţii răniţi în zona inghinală. Într-o altă zi, erau doar răniţi în piept sau abdomen. Şi apoi au fost femei însărcinate în ultimul trimestru care au venit după ce fuseseră rănite”, a povestit el pentru postul de televiziune.
„În funcţie de primul pacient pe care îl primeam dimineaţa, aproape că puteam să spunem ce vom vedea tot restul zilei”, a explicat pentru Times.
„Era un joc. Am auzit că lunetiştii câştigau pachete de ţigări când atingeau un număr considerabil de ţinte”, a adăugat el pentru cotidian.
Citeşte şi Anchetatorii însărcinaţi de ONU să ancheteze atacul chimic, vizaţi de lunetişti ascunşi
Medicul a explicat că a acordat îngrijiri într-o zi unui număr de peste şase femei însărcinate rănite de lunetişti. Într-o altă zi, două femei în ultimul trimestru de sarcină au fost spitalizate succesiv. Cele două au supravieţuit, dar copiii lor erau morţi când au ajuns la spital.
David Nott, care este chirurg vascular la spitalul londonez Chelsea and Westminster şi printre ai cărui pacienţi se numără fostul premier Tony Blair, a estimat că a îngrijit în proporţie de 90 la sută civili.
El pleacă în medie o lună pe an în misiune umanitară în zonele de conflict pentru a oferi îngrijiri. El a mers în Republica Democratică Congo, în Bosnia, Libia, Ciad, Sudan, iar acum a fost a doua oară când a mers în Siria.