Dezvăluirile unui fost manager Gazprom: Am fabricat știri false împotriva Ucrainei la ordinele Kremlinului

Igor Volobuev, fost manager al Gazprom, a povestit într-un interviu pentru La Repubblica cum funcţionează propaganda rusă. "Fake news-urile erau dictate de mâna dreaptă a lui Putin, iar jurnaliștii aflați pe statul de plată al Kremlinului le răspândeau".
Alina Andrei
09 mai 2022, 12:43
Dezvăluirile unui fost manager Gazprom: Am fabricat știri false împotriva Ucrainei la ordinele Kremlinului

„Am văzut bucătăria din interior, știu cum funcționează”, spune Igor Volobuev, fost manager al Gazprom, într-un interviu pentru La Repubblica. Și prin bucătărie, rusul de origine ucraineană Igor Volobuev înţelege mașina de propagandă puternică, omniprezentă și vicleană a Kremlinului.

Igor Volobuev, în vârstă de 50 de ani, este la Kiev. A fugit din Moscova la începutul lunii martie, lăsând în urmă jumătate de viaţă trăită în Rusia și un scaun confortabil. „În ultimii șase ani am fost vicepreședintele Gazprombank. În ultimii șaisprezece ani am lucrat la Gazprom”. Gazprombank și Gazprom, adică banca prin care trec tranzacțiile cu gaze rusești și multinaționala controlată de guvern. Inima puterii financiare a Moscovei.

„Sunt din Okhtyrka, în regiunea Sumy. Tatăl meu locuia acolo. Pe 24 februarie toți prietenii mei din copilărie au început să-mi scrie, să mă sune, să-mi trimită videoclipuri. Eram îngrozit. Okhtyrka a fost unul dintre primele orașe care au experimentat ororile. Un prieten mi-a spus că trebuie să-mi fie rușine de viața mea confortabilă în Rusia. Am decis în acel moment că trebuie să plec.”, mai spune fostul manager Gazprom.

Citeşte şi: Zelenski, mesaj pentru Putin de Ziua Victoriei: „Nu vom da nimănui nicio palmă din pământul nostru”

Întrebat ce face acum în Ucraina, fostul manager Gazprom spune că „intenția mea era să lupt, dar mi-au explicat că nu se poate pentru că nu am experiență militară. Mă gândesc să ajut în alt mod: cu trecutul meu de jurnalist, pot contracara propaganda rusă. În interiorul Gazprom am fost responsabil cu predarea politicii de informare. Cunosc bucataria din interior…”.

Fostul manager Gazprom a dezvăluit că ruşii efectuau operațiuni de propagandă „nu numai împotriva companiilor, ci și împotriva întregii Ucraine, cea mai importantă țară pentru tranzitul gazelor rusești”.

„Centrul de control este și a fost întotdeauna în biroul președintelui (Vladimir Putin n.red.). Unul dintre bărbații care au tras sforile a fost Alexei Gromov ( adjunctul șefului de cabinet și ofițer de propagandă al lui Putin, n.red.). În timpul războiului gazelor din 2008-2009, principalul obiectiv al serviciului de presă de care mă ocupam era acela de a demonstra că uzinele ucrainene aveau o rată de eșec foarte mare, că autorităţile de la Kiev nu investesc în modernizare și că, prin urmare, era mai convenabil să le ocolim. O modalitate de a discredita Ucraina și de a-i elimina statutul de principală țară de tranzit”.

Citeşte şi: Elon Musk a stârnit panică cu un tweet misterios: „Dacă mor în circumstanţe misterioase, mi-a părut bine să vă cunosc”

„Noi am făcut mult zgomot pentru nimic. Pentru a dovedi rata mare de eșec, am luat cazuri mici și le-am dat drept sistematice, susținând că țevile sunt putrezite și ruginite. Adevărul? Datele despre fabricile rusești nu sunt mai bune decât cele ucrainene.”, mai spune Igor Volobuev.

Ordinele de difuzare a știrilor false erau date de „directorul general al Gazprom, Aleksei Miller. Le primea direct de la Kremlin”.

„Ni s-au dat ordine să dovedim că Ucraina fura gaz din Rusia”

Şi acum propaganda rusă manipulează poporul. „Ei mint tot timpul. Susțin că trupele ucrainene bombardează orașe și poporul rus îl crede. Nu uităm niciodată regula de bază: orice informație care provine din surse oficiale rusești este implicit o minciună până când se dovedește”, mai spune fostul manager Gazprom.

„Când lucram acolo, știam că s-au investit milioane de dolari în mituirea „agenților de informații” pentru a răspândi o viziune pro-guvernamentală în mass-media. Se pare că același mecanism este în vigoare acum”.

În Gazoprom și Gazprombank există oameni care sunt conștienți că toate acestea vor duce Rusia la catastrofă. Cu cât Europa este mai unită în a pune presiune, cu atât mai repede vor pleca„, mai spune Igor Volobuev.

Despre oligarhii ruşi, Igor Volobuev spune că „Putin i-a intimidat, după arestarea lui Hondorkovski au înțeles lecția”. Dar tot el spune că „dacă UE îi împiedică să intre pe teritoriu și continuă cu sancțiunile, în curând vor începe să facă ceva pentru a-l răsturna”.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Un scenariu horror pentru șoferi. Cum rezolvă o mare criză
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!