Charly Joby este originar din India și are 25 de ani. A venit în România și s-a angajat ca sudor într-o firmă din industria aluminiului și are un salariu de 6.000 de lei pe lună. Dacă lucrează peste program, mai primește un spor de 300 de lei.
„În India, dacă muncesc timp de trei luni, primesc un salariu pe care aici, în România, îl pot ridica într-o singură lună”, spune Charly Joby, potrivit digi24.ro.
Tânărul este doar unul din sutele de mii de străini angajați în România în ultimii ani. Companiile spun că deficitul forței de muncă nu este singurul motiv pentru care apelează la angajați din afara țării.
„În acest moment avem un efectiv de 50 de persoane din țările asiatice. Salariile pleacă de undeva de la 3.500 de lei net pentru personalul necalificat”, a declarat Cezar Dobre, angajator.
Cererea de muncitori este mare și în zona construcțiilor. Pe piața forței de muncă din România au apărut și ucraineni. Este și cazul Valentinei, care a fugit din calea războiului, în urmă cu un an și jumătate, și s-a transformat din refugiat în antreprenor. Aceasta și-a deschis un salon de cosmetică unde angajează ucraineni.
„Noi facem de toate. Manichiură, tunsoare, masaj, cosmetică, alungirea genelor”, spune Valentina Zdravkova, potrivit sursei citate.
România are nevoie de muncitori din afara țării pentru că o bună parte din populația activă nu muncește.
„În următorul an, în România urmează să ajungă 140.000 de lucrători din afara spațiului UE”, spune Ionuț Dumitru, economist-șef al unei bănci.