Chiar dacă Ucraina primeşte ajutor militar din partea majorităţii statelor UE, dar şi a NATO şi SUA, luptele de pe front sunt foarte echilibrate, astfel că majoritatea participanţilor nu intrevâd un sfârşit al ostilităţilor care să se întâmple curând.
Unul dintre voluntarii români din Ucraina a detaliat pentru Antena 3 experianţa de pe front, despre care spune că este ca un joc de-a şoarecele şi pisica între cele două forţe militare, doar că acesta este soldat cu numeroase victome, de ambele părţi.
„Nu câștigă nimeni. Pierde toată lumea. Mor foarte mulți oameni acolo, uneori efectiv de degeaba. Locul unde luptăm acuma e un sat care practic în ruină. Și în satul ăla luptăm de mai bine de o lună. Înaintează rușii, îi respingem. Înaintăm noi, ne resping ei. Este efectiv un măcel ușor, dar continuu”, spune voluntarul român.
Oamenii pe care Putin îi trimite în luptă nu sunt însă cei mai pregătiți și atunci victoria este mult mai ușoară în zonele în care soldații ucraineni se întâlnesc cu ei.
„Unii da, unii nu. Primele valuri sunt carne de tun, pentru că vor să descopere pozițiile noastre, să vadă puterea de foc pe care o avem, modul de reacție și apoi, treptat, treptat, după fiecare val, vin tot mai bine pregătiți, profesioniști”, adaugă voluntarul român.
„Sunt o groază de oameni pe care îi trimit şi nu le pasă deloc de ei. Aşa că nu numără câţi trebuie să fie uciși pentru ajunge în ţara noastră, dar noi nu le vom da niciodată această șansă”, mai spune un militar ucrainean.
Nici armata Ucrainei nu a fost formată din profesioniști, dar oamenii care au ajuns să lupte pe front au învățat mult mai repede decât rușii. Au fost motivați de faptul că trebuie să-și apere patria și familia.
„Am lucrat ca un simplu manager, un om de birou tipic. Aşadar, în prima zi de război, când a început, am înţeles că familia mea trebuie dusă în străinătate. Iar treaba bărbatului este să se întoarcă să îşi protejeze ţara”, a mai spus militarul ucrainean.
Potrivit statisticilor autorităţilor de la Kiev sunt 8 soldați ruşi uciși pentru fiecare soldat ucrainean mort. Soarta războiului s-ar putea schimba însă dacă ar ajunge mai multă tehnică de luptă performantă din occident.
„Nu știu exact care sunt pozițiile ucrainienilor sau a rușilor, dar după modul în care se desfășoară operațiunile în mare parte despre asta e vorba să provocăm cât mai multe pierderi și să ne pregătim pentru ofensivă”, a mai spus voluntarul român, într-un interviu în exclusivitate pentru sursa citată.