Dezvoltatorii imobiliari susţin că toate aceste acţiuni vor influenţa inclusiv preţul locuinţelor, chiriilor care este de aşteptat să crească în următoarea perioadă. Mai mult, este anticipată o scădere semnificativă a investițiilor pentru piața de birouri.
Firmele imobiliare se confruntă cu problemele deoarece primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, refuză să acorde PUZ-uri private, care nu au fost aprobate începând din septembrie 2020. Ca urmare a acestor probleme create în piața imobiliară, mai multe companii se gândesc să deschidă o procedură în instanță pentru a da în judecată primăria, a declarat Antoanela Comşa, preşedintele Gran Via România şi preşedintele Asociaţiei Investitorilor în Real Estate (AREI). Dezvoltatorii spun că toate aceste acțiuni vor pune presiune pe prețurile locuințelor, chiriilor, pe infrastructura orașului, precum și vor duce la o scădere semnificativă a investițiilor pentru piața de birouri.
„Noi (n.r – Gran Via) vom deschide un proces împotriva primăriei Sectorului 2 și vom deschide în primă instanță cu obligația de a primi autorizația ca o instanță să zică faptul că primăria a greșit că nu vrea să dea o autorizație sau să aprobe PUZ-ul, ulterior urmând să deschidem proces către primării pentru obținerea de penalități. Cordia (dezvoltator imobiliar) și noi, Gran Via, vom deschide un proces împotriva primăriei Sector 2. Mai sunt 3 mari companii care își pregatesc strategia pentru a da primăria în judecată”, a spus Antoanela Comşa, preşedintele Gran Via România şi preşedintele Asociaţiei Investitorilor în Real Estate (AREI), potrivit Economedia.
Citeşte şi: Criza Covid revine! OMS cere tuturor țărilor să reintroducă obligativitatea purtării măștii de protecție
De asemenea, compania imobiliară Eden Capital ia în calcul să deschidă un proces împotriva Primăriei Capitalei, condusă de Nicuşor Dan.
„Este o acțiune pe care o luăm serios în considerare, fiind direct afectați de acțiunile și inacțiunile instituției primarului, atât pe parte de imagine cât și financiar, ca și cost de oportunitate pe proiectele din Capitală. În această situație sunt mulți dezvoltatori privați, dar și regii și instituții ale statului”, au declarat reprezentanți ai dezvoltatorului imobiliar Eden Capital, pentru sursa citată.
Antonela Comșa susţine că o parte dintre investiţiile private sunt blocate. De asemenea, au fost blocate publice de cinci miliarde euro deoarece Nicușor Dan nu aprobă documentația, spune aceasta.
„Sunt foarte multe investiții private blocate. Eu estimez că astăzi avem probabil de ordinul miliardelor, investiții care nu au început. Anularea acestor PUZ-uri nu înseamnă doar oprirea investițiilor private, cât şi oprirea investițiilor publice”, transmite reprezentantul AREI.
În aceeași situație este și dezvoltatorul Eden Capital, care spune că în acest moment trei proiecte mari în Capitală sunt afectate direct de această situație, încetinite sau blocate la stadiul de documentație. Este vorba despre Cortina North, Cortina 126 și Cortina Forest.
Antoanela Comşa este de părere că, pentru că aceste investiții sunt îngreunate, vor exista mai multe efecte în lanț în anii următori, printre acestea numărându-se mai puține clădiri de birouri și o presiune pe chirii.
Reprezentanţii Eden Capital susţin că, din cauza blocajelor, vor duce la reducerea încasărilor la bugetul Primăriei cu 10% din taxele care s-ar fi colectat.