„Declasificarea şi denunţarea Protocolului de cooperare au fost fundamentate de analiza instituţională care a evidenţiat că activitatea fostului Departament de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), unitate desfiinţată, de a asigura organelor de urmărire penală suportul de specialitate s-a realizat în condiţiile Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Codului de procedură penală, până la publicarea Deciziei CCR nr. 51/16.02.2016”, se arată în comunicat.
Sursa citată precizează că atribuţiile şi competenţele Direcţiei Generale de Protecţiei Internă (DGPI), în calitatea sa de structură specializată a Ministerului Afacerilor Interne, cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, sunt clar şi transparent prevăzute în cadrul legal de organizare şi funcţionare – OUG nr. 76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea DGPI a MAI, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 194/2017.
DGPI reiterează întreaga deschidere pentru o corectă informare publică, respectând dreptul cetăţenilor de a avea acces la informaţiile de interes public şi de a beneficia de transparenţă instituţională – în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare.
Vineri, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat că protocolul încheiat între DIPI şi Parchetul General a fost denunţat, nefiind unul pe care MAI să îl susţină în continuare.
„O să solicit Direcţiei Generale de Protecţie Internă să iasă şi să comunice pe acest subiect. Eu vă spun doar atât: a fost denunţat, el nu este clasificat şi acordul de renunţare e bilateral”, a afirmat Carmen Dan.
Ministrul a precizat că protocolul era încheiat de mai mulţi ani.
„Pentru că am solicitat la momentul respectiv să fie denunţat – era un protocol încheiat de mai mulţi ani – şi Parchetul General şi-a dat acordul, este evident că din punctul nostru de vedere nu era un protocol pe care să îl susţinem în continuare”, a adăugat demnitarul.