Potrivit acestui studiu, diabeticii cu o greutate normală au o rată a mortalităţii generală, care nu rezultă din cauze cardio-vasculare, mult mai mare decât cea a diabeticilor supraponderali sau obezi, potrivit Agerpres.
Adulţii cu greutate normală care suferă de diabet de tip 2 au fost puţin studiaţi de medicină, deoarece boala afectează în primul rând persoanele obeze. În cadrul acestui studiu, circa 10% din participanţii diabetici aveau o greutate normală.
Greutatea în exces este un factor de risc important în dezvoltarea diabetului, însă şi factorii familiali, etnicitatea şi vârsta pot juca un rol, subliniază autorii cercetării.
‘Este posibil ca o predispoziţie genetică să explice de ce acest subgrup al populaţiei prezintă un risc deosebit de ridicat de mortalitate şi diabet’, explică dr Mercedes Carnethon de la Universitatea Northwestern, principalul autor al acestui studiu.
Cercetătorii au analizat datele provenite din cinci studii şi au identificat 2.625 de bărbaţi şi femei, toţi americani, de peste 40 de ani şi care suferă de diabet de tip 2.
Persoanele au fost considerate diabetice dacă nivelul lor de glucoză era de cel puţin 126 de miligrame pe decilitru de sânge. Participanţii cu o greutate normală aveau un indice al masei corporale (IMC, greutatea împărţită la înălţimea la pătrat) între 18,5 şi 24,9, iar cei supraponderali sau obezi, un IMC mai mare sau egal cu 25.
Odată cu îmbătrânirea şi diversificarea populaţiei din SUA, cazurile de diabet 2 care afectează persoanele cu o greutate normală probabil vor creşte, apreciază dr Carnethon.