Diaconescu a aprecizat că Guvernul intenţionează să limiteze la 15% valoarea despăgubirilor pentru bunurile naţionalizate ca urmare a hotărârii-pilot a CEDO don 12 octombrie 2010, care impune României să garanteze protecţia efectivă a dreptului de proprietate în cel mult 18 luni, aducă până la 12 iulie 2012.
„Cauzele ineficacităţii sistemului de restituire constatate de CEDO sunt: extinderea treptată a aplicării legilor de reparaţie asupra aproape tuturor bunurilor imobile naţionalizate; lipsa unei plafonări a despăgubirilor; complexitatea prevederilor legislative şi modificările succesive ce le-au fost aduse; practica judiciară inconstantă, generată de modificările legislative rapide; lipsa mijloacelor umane şi materiale corespunzătoare nivelului sarcinilor ce trebuie îndeplinite de către autorităţile competente; lipsa unor termene pentru soluţionarea dosarelor de către Comisia Centrală; sarcina foarte importantă pe care legislaţia în materie de bunuri imobile naţionalizate o are asupra bugetului statului; nefuncţionalitatea Fondului Proprietatea”, a precizat Cristian Diaconescu.
Ministrul a adăugat că CEDO s-a referit direct la plafonarea despăgubirilor. „Aceasta este, în viziunea Curţii, o modalitate de soluţionare a problemelor procesului român de restituire a imobilelor naţionalizate. În mod evident, principiul echităţii nu trebuie abandonat”, a afirmat ministrul precizând că deja există un precedent, Polonia fiind nevoită şi ea de către CEDO să plafoneze cuantumul despăgubirilor.
Statul român este obligat să se supună recomandărilor CEDO pentru a degreva Curtea de numărul mare de plângeri din România. „În prezent, foarte multe state care sunt parte la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului sunt nemulţumite că activitatea Curţii este aproape blocată de un număr mic de state care generează un număr uriaş de plângeri. Este analizată deja posibilitatea introducerii unor sancţiuni pecuniare împotriva acestor state. Există, aşadar, pericolul unor sancţiuni împotriva României pentru nesoluţionarea problemei restituirii proprietăţilor”, a conchis Diaconescu.