„Îi solicit premierului desemnat ca în ceea ce priveşte instituţia diplomaţiei româneşti să facă o excepţie în legătură cu politizarea. Îi solicit premierului desemnat să facă o verificare în ceea ce priveşte loialitatea şi profesionalismul diplomaţilor români din centrală şi din exterior. Secretarii de stat, secretarul general, ambasadorii de la Moscova, Washington, Bruxelles, doar ca să acopăr geografic, şi-au făcut datoria sub mai multe guverne şi au adus marile proiecte ale României într-o fază de complinire extrem de avantajoasă pentru interesele României. Politizarea acestei instituţii, cel puţin la nivel comunicaţional şi cel puţin în dialogul cu partenerii noştri externi, nu va rămâne nesancţionată”, a spus Diaconescu.
El a arătat că schimbarea din funcţiile deţinute a secretarilor de stat din MAE sau a ambasadorilor din capitalele europene importante va aduce insuccese în privinţa aderării la spaţiul Schengen sau alte capitole ale politicii externe a României.
Întrebat dacă a discutat cu secretarii de stat din MAE în legătură cu demisia acestora după învestirea noului guvern, Diaconescu a răspuns că nu îi încurajează pe aceştia să facă acest gest, deoarece nu ar avea niciun motiv. „Nici nu i-aş încuraja şi nu ar avea absolut niciun motiv. Cine? Luminiţa Odobescu care este expert pe UE şi lucrează de aproape 20 de ani pe UE? Bogdan Aurescu? Care ar fi motivele? Secretarul general (Maria Ligor – n.r.) a fost ambasador la Madrid şi a lucrat cu comunitatea românească în situaţii destul de complicate în Spania. În perioada când a fost ambasador la Madrid s-a ridicat, de exemplu, restricţia pe libera circulaţie a forţei de muncă în Spania. Nu ai nevoie de expertiza acestor oameni? Despre ce vorbim? Mă rog, am lucrat cu ei şi sunt ceva mai pătimaş”, a afirmat Diaconescu.
În MAE sunt trei secretari de stat: Bogdan Aurescu, Luminiţa Odobescu şi Anton Niculescu, cărora li se adaugă şi secretarul general Maria Ligor.
Totodată, Diaconescu i-a transmis succesorului său propus în guvernul USL, Andrei Marga, să se pună la curent mai în profunzime cu activitatea MAE şi să nu transforme site-ul ministerului „într-o formă de cult al personalităţii”. „Probabil va trebui să avem răbdare în momentul în care cineva va veni, dacă va veni, în acest minister, se va pune la curent cu chestiunile ceva mai de profunzime în legătură cu activitatea MAE”, a spus Diaconescu în conferinţa sa de bilanţ, fiind întrebat în legătură cu afirmaţia lui Marga că activitatea MAE i s-a părut „prăfuită” în urma a ceea ce a văzut pe unele site-uri.
„Nu ştiu, nu am verificat site-ul, dar aş avea o singură şi cât se poate de onestă rugăminte: să nu se transforme site-ul MAE, sau mă rog, formele de comunicare publică, într-o formă de cult al personalităţii. Aşa cum e situaţia, apar oameni tineri, apar secretarii de stat, aşa prăfuit, modest. Sigur, există întotdeauna disponibilitate şi, mai ales în condiţiile în care există capacitate profesională, în mod sigur lucrurile se vor îmbunătăţi. Deci, va fi mult mai sclipitor”, a spus Diaconescu.
El a precizat că nu a fost contactat de Andrei Marga în ultimele zile pentru a discuta despre activitatea MAE.De asemenea, Diaconescu a ţinut să îi transmită succesorului său că MAE are un consiliu al foştilor miniştri de Externe, iar la nevoie expertiza acestora poate fi solicitată.
„Din acest consiliu fac parte Adrian Năstase, Teodor Meleşcanu, Mihai Răzvan Ungureanu, Lazăr Comănescu şi, cu voia dumneavoastră, o să mă înscriu şi eu pe listă. Dacă va dori, dacă vor dori, ne pot folosi experienţa. Dacă vor avea nevoie, vom sta întotdeauna la dispoziţie cu o expertiză rezultată dintr-o experienţă extrem de fundamentată şi călită în perioade foarte complicate prin care a trecut România. Telefoanele vor rămâne deschise, dacă nu vor dori, oricum ne vom spune punctul de vedere şi în alte forme”, a afirmat Diaconescu.
Ministrul propus pentru portofoliul Externelor, Andrei Marga, a declarat, joi, la sediul USL, că cel care vine la acest minister trebuie să împrospăteze complet ceea ce este acolo, pentru că acţiunea instituţiei este cam prăfuită, birocratică.
„Primul lucru pe care trebuie să şi-l propună cel care vine la acest minister, aşa cum arată acest minister astăzi, este să împrospăteze complet ceea ce este acolo, pentru că, dacă ne uităm şi pe site-uri, dacă ne uităm la acţiunea ministerului, e cam prăfuită, e cam birocratică, formală, iar efectele în viaţa românilor sunt micuţe”, a declarat Marga.