„Trebuie înţeles faptul că într-o astfel de situaţie preşedintele Parlamentului ungar s-a plasat într-o poziţie care nu face onoare Ungariei. Deci, o atitudine şi o retorică vetustă, amintind de momente pe care le consideram a fi depăşite, nu reprezintă valorile şi standardele la care atât România şi Ungaria astăzi aderă”, a spus Diaconescu miercuri seară, la TVR Info.
Cristian Diaconescu a subliniat că acţiunea lui Laszlo Kover în România reprezintă o atitudine personală, care nu este temeinic susţinută inclusiv de Guvernul de la Budapesta. „Ceea ce face domnul Kover în România nu este o problemă de politică externă sau a relaţiilor dintre state, este o atitudine personală cu iz electoral, care, după modesta mea părere, nu cred că părerea lui este temeinic susţinută inclusiv de Budapesta”, a spus consilierul prezidenţial.
Întrebat dacă preşedintele Băsescu ar fi trebuit să intervină în această problemă, aşa cum a sugerat preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, Diaconescu a arătat că preşedintele va interveni dacă va considera „că este cazul”, iar exacerbarea situaţiei în care s-a pus Kover este inutilă. „Şi exacerbarea retorică a situaţiei în care s-a pus domnul Kover este în egală măsură inutilă. Preşedintele României va interveni în momentul în care va considera că este cazul şi analiza noastră o va spune că trebuie să intervină”, a spus Diaconescu.
De asemenea, întrebat în legătură cu afirmaţia premierului Victor Ponta referitoare la posibilitatea declarării lui Kover persona non grata, Diaconescu a precizat că „persona non grata se declară o persoană care este acreditată într-un stat, care are un statut diplomatic, iar dânsul (Kover – n.r.) a venit în nume personal, cum a precizat”.
Consilierul prezidenţial a arătat că nu consideră o gafă afirmaţia premierului pentru că probabil acesta a înţeles că este vorba despre „expulzare”.
Diaconescu a mai spus ulterior, la Digi 24, că invitaţia făcută de preşedintele Băsescu premierului ungar Viktor Orban pentru o întâlnire la Palatul Cotroceni, cu prilejul reuniunii „Prietenii Coeziunii” care a avut loc pe 1 iunie la Bucureşti, a fost „absolut normală”. „Orban a cerut o întâlnire cu preşedintele şi este o chestiune de eleganţă, era absolut anormal ca preşedintele să refuze o astfel de întâlnire, nu ar fi avut niciun argument”, a spus Diaconescu, el precizând că şeful statului şi premierul de la Budapesta au discutat despre „teme europene”.
„Mesajul domnului Orban, chiar general, este încurajator în ceea ce priveşte relaţia bilaterală”, a evidenţiat Diaconescu. Consilierul prezidenţial a mai arătat că situaţia legată de vizita lui Kover în România nu trebuie să prejudicieze relaţiile bilaterale, în condiţiile în care cele două ţări colaborează pe teme de agendă europeană, cum ar fi bugetul UE pentru 2014-2020.
Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a ajuns, marţi după-amiază, la Târgu Mureş, urmând să facă o vizită neoficială de câteva zile în Transilvania, în care se va implica în acţiuni electorale ale Partidului Civic Maghiar. El a ajuns în România deşi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului de la Bucureşti, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, îi ceruseră să îşi amâne vizita după alegerile locale.