Cristian Diaconescu consideră că printre eventualii contracandidaţi care au calităţi politico-diplomatice „mai mult sau mai puţin” se află Mihai-Răzvan Ungureanu, Mircea Geoană şi, „într-o oarecare măsură”, Cătălin Predoiu, potrivit Agerpres.
„Nu mai este vremea preşedintelui jucător. Este vremea unui alt gen de preşedinte. România a intrat, prin eforturile uriaşe ale preşedinţilor de până acum, într-o altă logică internaţională, în care preşedinţii au un rol, avem loc la masă, nu mai este nevoie să ne batem intern pentru reformarea ţării, nu mai avem nevoie, în afară de a păstra două, trei instituţii, toate celelalte merg în logica europeană şi euroatlantică singure, începând de la Ministerul Apărării, până la Ministerul Economiei. (…) În acest moment, la masa decizională trebuie să ai anumite calităţi politico-diplomatice prin care să susţii locul câştigat cu greu de aceşti oameni. Ei au fost puşi în situaţia în care viitorul preşedinte nu va mai fi pus. Au fost puşi în situaţia să lupte cu clişee şi cu inerţii interne care veneau de dinainte de 1989”, a spus Diaconescu într-o conferinţă de presă.
MIZA candidaturii lui Cristian Diaconescu. Cum vrea să îşi aranjeze „LINIŞTEA” Traian Băsescu
El a menţionat că se referă „într-o oarecare măsur㔺i la Ion Iliescu, dar mai ales la Traian Băsescu.
„Într-o oarecare măsură mă refer şi la Ion Iliescu, câtă vreme a fost sprijinitorul de integrare în NATO şi al închiderii capitolelor pentru Uniunea Europeană. Pentru aceste lucruri, da, pentru restul, mai discutăm. Mă refer strict la ce au făcut în exerciţiul mandatului, nu la anumite atitudini. Dar mai ales preşedintele Băsescu a fost pus în situaţia de a apăra (…) anumite instituţii, de a rămâne în logica europeană. Am rămas şi acum trebuie să ne comportăm exact ca şi partenerii noştri”, a adăugat candidatul PMP la alegerile prezidenţiale.
Diaconescu a spus că viitorul preşedinte al României trebuie să fie o persoană care să poată asigura atât reprezentarea, cât şi garantarea intereselor naţionale.
„Este vorba de cineva cu multă experienţă instituţională prin zone care au legătură cu mandatul de preşedinte şi care poate asigura atât reprezentarea cât şi garantarea intereselor naţionale (…) din punctul de vedere al profesionalismului. Eu insist şi îmi doresc foarte tare să conving societatea că are nevoie de un preşedinte care, imediat după ce depune jurământul, poate deveni operaţional din punct de vedere al instituţiei. (…) Eu ştiu că spaţiul public este ocupat de teme mai mult sau mai puţin simpatice, dar în orice caz din zona emoţională. Mi-e teamă că cel care ar putea să câştige simpatie pe acest palier nu va fi în stare, după aceea, să se schimbe cu aproape 180 de grade, pentru că dincolo de un preşedinte popular, empatizat de societate, sprijinit de media, cu capacităţi financiare de a-şi face vizibilă figura peste tot, ne trebuie un preşedinte care odată ce ne-am câştigat locul la masa decizională (…) în familia occidentală, să se poată comporta ca atare. Pentru că nu ne bagă nimeni în traistă, nicăieri, pentru că şi în interiorul parteneriatelor noastre există competiţie şi câştigă cei mai buni, nu cei mai tari”, a adăugat Diaconescu.