Întrebat dacă Monica Iacob Ridzi va participa la alegerile parlamentare din parta PPDD, Dan Diaconescu a spus că nu cunoaşte acest lucru şi că, din câte ştie, aceasta este în prezent politician independent şi ar vrea să candideze din partea USL.
„Nu cunosc de nicio candidatură a Monică Iacob Ridzi, înţeleg că în acest moment este politician independent şi are dreptul să facă politică în numele oricărui partid doreşte. Înţeleg că ar vrea să participe la alegeri sub sigla USL, cum s-a mai întâmplat şi în cazul Frunzăverde sau Darius Vâlcov, n-ar fi o noutate”, a spus Diaconescu, în conferinţa de presă în care l-a prezentat pe avocatul Anthony Seddon, despre care a spus că reprezintă unii dintre partenerii săi în privatizarea Oltchim.
Deputatul Monica Iacob Ridzi, care a demisionat recent din PDL, negociază o candidatură la alegerile parlamentare din partea PPDD, în acelaşi colegiu în care a candidat şi la scrutinul precedent, respectiv colegiul uninominal 5, care include şi oraşul Petroşani, unde primar este soţul său.
Surse politice au declarat că deocamdată nu a fost luată o decizie finală. De asemenea, surse apropiate lui Ridzi au afirmat că aceasta ar fi avut discuţii şi cu reprezentanţi ai PSD şi ai PNL.
Monica Ridzi şi-a anunţat, în 19 septembrie, demisia din PD, afirmând că PDL a devenit „un partid al dublei măsuri”.
În aceeaşi zi, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că Monica Iacob Ridzi nu mai putea candida pe listele partidului deoarece este trimisă în judecată şi nu mai respectă astfel criteriile Comisiei de etică ale alianţei de centru-dreapta.
Ulterior, Ridzi a afirmat, într-o conferinţă de presă, la Petroşani, că a acceptat să facă un pas în spate când a fost acuzată public în dosarul „2 Mai”, dar în egală măsură a aşteptat de la colegii de partid doar să îi asculte argumentele privind nevinovăţia.
„Am înţeles să fac un pas în spate, să evit expunerile mediatice, să tac şi să-mi prezint argumentele exclusiv în faţa instanţei de judecată, şi nu pe la emisiuni ori în presă. Am înţeles să respect astfel deciziile partidului, linia impusă de acesta şi să dovedesc încă o dată loialitatea mea. Dacă în urma discuţiilor pe care am cerut să le port şi în care aş fi fost lăsată să-mi expun punctele de vedere, să-mi prezint argumentele, să aduc dovezile neimplicării mele în fapte penale aş fi fost mai atent ascultată, dacă unii colegi s-ar fi abţinut de la a face declaraţii publice la adresa mea sau a familiei mele, în toţi aceşti ani, fără a avea minima decenţă să mă consulte, aş fi înţeles să respect orice decizie a partidului, inclusiv cea legată de o posibilă necandidatură a mea în 2012. Însă aceste lucruri nu s-au întâmplat. Şi astfel a apărut o prăpastie. A trebuit să aleg. Şi am ales Valea Jiului”, a spus Monica Iacob Ridzi.
Fostul ministru, alături de alte 11 persoane, a fost trimis în judecată, în mai 2011, pentru fapte de corupţie, într-un dosar legat de organizarea unor evenimente în cadrul Zilei Naţionale a Tineretului.
Monica Maria Iacob Ridzi, deputat şi fost ministru al Tineretului şi Sportului în perioada decembrie 2008 – iulie 2009, este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic, săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate, participaţie improprie la infracţiunea de a modifica, şterge sau deteriora date informatice, fără drept.