Ministrul de Externe afirmase, sâmbătă, la Craiova, referitor la cazul deputatului Mihail Boldea, că în politica externă sunt „chestiuni mult mai importante decât această situaţie”. Preşedintele Traian Băsescu a replicat, duminică, într-o declaraţie de presă, că pentru autorităţile române cazul Boldea este „o problemă extrem de importantă”.”Nu am să vă spun, cum a spus ministrul de Externe, că nu e o problemă importantă. E o problemă extrem de importantă pentru noi cazul Boldea, pentru că e vorba de un cetăţean român”, a spus Traian Băsescu.
„Sunt deplin încredinţat că instituţiile statului îşi fac datoria. Din păcate pentru interesul public, noi nu putem comunica în detaliu aceste etape procedurale şi nici ceea ce se întâmplă pentru că întreg procesul ar fi pus sub semnul întrebării”, a spus Diaconescu, duminică seară, la Realitatea TV, după declaraţia de presă a şefului statului.
Referindu-se la declaraţia preşedintelui Băsescu potrivit căreia deputatul Mihail Boldea este „perfect localizat” dar interesul e să nu fie arestat în altă ţară, ministrul a spus că „economia discursului era corectă”.
„Din punctul de vedere al statului român, acest cetăţean a părăsit teritoriul României atunci când nu avea o interdicţie explicită. Între timp, s-au emis mandat de arestare şi de urmărire internaţională, cât şi dispoziţia pentru efectuarea unor proceduri extra-teritoriale în România. Este normal ca cetăţeanul să-şi asume responsabilitatea şi să se supună acestor proceduri. Urmărirea sa internaţională presupune şi alte elemente. Autorităţile de la Bucureşti îl aşteaptă să îşi asume, în cadrul statutului de cetăţean, şi responsabilitatea juridică hotărâtă de instanţele judecătoreşti. Sigur că nu îl aşteaptă de o manieră pasivă. Asta în niciun caz şi cred că nici el nu se aşteaptă la aşa ceva. În acest moment, ce pot să vă spun este că realmente, şi nu fac populism, instituţiile statului îşi fac datoria, sunt la curent cu întreaga situaţie şi dezvoltările cred că vor fi rapide şi eficiente”, a mai spus Diaconescu.
Procurorii DIICOT au cerut miercuri seară arestarea preventivă în lipsă a lui Boldea, pe care îl acuză de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Cererea a fost judecată şi admisă joi de instanţa supremă.