Mircea Diaconu a spus, în privinţa dosarului penal privind conflictul de interese, că „este în discuţie”, fiind încă în faza de urmărire penală, şi nu în instanţă.
„Nici nu s-a pus problema. ANI scrie tot felul de hârtii despre mine, sunt onorat că îmi dau atâta atenţie. Ceea ce a scris ANI acolo a ajuns pe mâna unor procurori care anchetează, calculează şi cer hârtii să vadă dacă este aşa sau nu”, a spus el.
Diaconu a precizat că ANI face astfel de hârtii pe prezumţii, iar „acei prorcurori au tăiat din start şi au lăsat un conflict de interese, despre care au râs şi dânşii”.
Mircea Diaconu a spus că a făcut o listă de promovare pe post în Teatrul Nottara, cu mai multe persoane care îndeplineau aceste condiţii, actori, actriţe, printre care şi Diana Lupescu, care „întâmplător şi accidental” este soţia sa şi care a fost promovată, fiind actor, pe funcţia de regizor artistic al teatrului.
Diaconu a mai arătat că, în urma promovării, soţiei sale „i-a scăzut salariul cu 3 milioane de lei vechi pe lună”.
„Asta din interesul teatrului. Ea a pierdut bani pentru ca teatrul să câştige mai mulţi bani angajând-o pentru piesele sale. Dacă cineva mă poate ataca pentru conflictul de interese, singura este Diana Lupescu şi nimeni altcineva, pentru că i-a scăzut salariul. Probabil că mă voi îndrepta împotriva unor oameni de la ANI, să îi rog frumos să îi dea înapoi Dianei Lupescu cele 3 milioane”, a mai declarat Diaconu.
„Dosarul nu este în instanţă, probabil că în câteva zile va fi o rezoluţie finală”, a mai declarat Diaconu despre dosarul privind conflictul de interese.
În privinţa acuzaţiilor privind incompatibilitatea între funcţia de senator şi cea de director al Teatrului Nottara, Mircea Diaconu a citat din „singura decizie judecătorească dată de Curtea de Apel” în cazul incompatibilităţii sale, în care se arată: „Senatorul a fost de bună credinţă. Prin urmare, petentul a cumulat cele două funcţii cu permisiunea Senatului. Chiar dacă situaţia de incompatibilitate ar exista, Curtea apreciază că aceasta a fost generată de culpa şi de eroarea de drept a Senatului, angajator al petentului. Senatul a determinat petentul să accepte cumulul de funcţii, deci este culpa unui terţ, pentru care petentul nu poate fi declarat responsabil”.
„Sunt şi de bună credinţă şi nici nu sunt responsabil. Sunt iresponsabil, ca o mică glumă”, a precizat Diaconu.
El a anunţat că, între timp, imediat după această hotărâre, şi-a dat demisia de la Teatrul Nottara, pentru că începuse un mandat la teatru de 3 ani, exact când a devenit senator.
Diaconu a mai spus că a făcut un recurs la această decizie pe care procedural îl va opri pe 18 mai, când este termenul de judecată. „O să îmi retrag recursul pentru că această decizie este excepţională şi sunt de acord cu ea”, a spus ministrul nominalizat la Cultură.
Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul ICCJ au declanşat, în ianuarie, urmărirea penală faţă de Mircea Diaconu, pentru conflict de interese, dosarul fiind în fază de finalizare.
Mircea Diaconu este acuzat de conflict de interese, în urma unei sesizări înaintate Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI).