„Îmi doresc nişte oameni care la orice nivel de cetăţenie manifestă, ca simplu cetăţean sau demnitar – care îi reprezintă pe cetăţeni – să stai pe picioare, pe părerea şi pe conştiinţa ta, pe opinia ta şi să nu te bată un vânt de nicăieri: nici de sus, nici de jos, nici din dreapta, nici din stânga. (…) Un Senat în picioare şi-a păstrat opinia iniţială”, a declarat Diaconu.
El a precizat că o eventuală sancţionare a sa cu pierderea mandatului ar fi trebuit prevăzută în hotărârea judecătorească, pentru că ANI este organ administrativ care nu poate sancţiona.
„Niciuna dintre hotărârile existente (…) nu apare sancţionarea mea, dimpotrivă. În hotărârea de la Curtea de Apel, pe o pagină întreagă judecătorul cere să nu fiu sancţionat în niciun fel, pentru că nu e culpa mea, ci e culpa Senatului, iar astăzi Senatul şi-a menţinut culpa, şi-a asumat culpa. Dar subiectul se discută şi juridic şi legislativ în continuare”, a mai explicat Diaconu.
Senatorul PNL a amintit faptul că la începutul mandatului a solicitat punctul de vedere al Senatului privind o situaţie de incompatibilitate, iar forul legislativ a precizat că nu se află în vreo astfel de situaţie.
La şedinţa de marţi a plenului, pentru încetarea mandatului lui Diaconu s-au exprimat, prin vot secret electronic, 23 de senatori, în timp ce 32 s-au exprimat împotriva acestui demers, iar alţi 10 s-au abţinut.