Diana Grădinaru: „Testele nu sunt singura metoda de diagnosticare”

Jurnalista Diana Grădinaru a publicat pe Facebook articole, rapoarte şi mărturii medicale care susţin ipoteza că testele nu ar fi singura metodă de diagnosticare a virusului COVID-19. 
Romania TV
08 apr. 2020, 10:32
Diana Grădinaru:

Pe pagina de Facebook, Diana Grădinaru redă câteva dintre dovezile care susţin teroria că testele nu ar fi singura metodă de diagnosticare a noului coranvirus. 

Printre aceste dovezi se află şi mărturia vedetei CNN, Chris Cuomo, fratele guvernatorului din New York, care a fost infectat cu COVID-19.

Cuomo a făcut o radiografie la piept şi a prezentat-o la televizor alături de Dr.Sanjay Gupta, pentru a demonstra cum i-au fost afectaţi plămânii de coronavirus.

„Este înspăimântător ca plămânii noştri să arate aşa şi să vezi acel lucru cum se instalează acolo: ce este asta? este fum acolo? Şi ei îţi spun: este virusul. Este acolo, este în tine”, a spus vedeta CNN care susţine că virusul poate fi recunoscut într-un CT. 

Royal College of Surgeons din Marea Britanie, un organism profesional independent și caritate înregistrat care promovează și avansează standardele de îngrijire chirurgicală pentru pacienți și reglementează chirurgia și stomatologia în Anglia și Țara Galilor, a oferit în această perioadă mai multe sfaturi şi repere cu privire la COVID-19.

Pe site-ul Colegiului, rcr.ac.uk, există un articol în care specialiştii precizează că utilizarea unui CT toracic suplimentar pentru a evalua prezența unei infecții cu COVID-19, poate avea probabil un rol în stratificarea riscului la pacienții care au simptome acute și care necesită un CT la abdomen, în special la pacienţii care au nevoie de o intervenție chirurgicală de urgență.

Citeşte şi: Jurnal de coronavirus. O tânără povesteşte evoluţia bolii. Ziua 1: „Oboseală mare, tuse şi o durere uşoară în gât”

„În absența unui acces rapid la alte forme de testare COVID, utilizarea unui CT este adecvat dacă va schimba modul în care este tratat pacientul. Cu toate acestea, o scanare negativă nu ar exclude infecția cu COVID-19. Ca și în cazul tuturor celorlalte sfaturi în acest moment, acest lucru se poate schimba”, se precizează în articolul scris pe 27 martie. 

Şi Newsweek.com citează Societatea de Radiologie din America de Nord (RSNA) care a transmis că „radiografiile au devenit ‘prima linie’ în diagnosticarea pacienţilor suspecţi de COVID-19, mai ales în contextul în care sunt puţine kituru de testare”. 

Un studiu din China, publicat de RSNA pe 26 februarie, arată că din 1014 pacienţi participanţi, 59% (601/1014) au fost testaţi pozitiv cu coronavirus prin testare normală, iar 88% (888/1014) au testat pozitiv prin radiografii toracice. 

Datele studiului pot fi accesate aici: pubs.rsna.org.

Jurnalista Diana Grădinaru a mai publicat şi interviul cu profesorul Gabriel Leung, decanul Facultății de Medicină și președinte al catedrei de Sănătate Publică de la Universitatea din Hong Kong (contribuție semnificativă în combaterea epidemiei SARS). 

“Testele nu vor fi disponibile pentru fiecare țară, pentru fiecare oraș din fiecare țară pentru că, în mod evident, toată lumea are nevoie de teste. Cred că alternative sunt, iar China a făcut asta o vreme, chiar la început, dar și în etapa de mijloc a epidemiei în Wuhan și provincia Hubei. Au avut o definiție de caz cu o diagnosticare clinică a COVID-19 bazată în mare parte pe CT-uri, radiografii la plămâni, care arată foarte clar caracteristici ale virusului în plămâni. Diagnosticarea clinică e, de asemenea, foarte importantă. Așa că, dacă nu ai teste, atunci diagnosticarea clinică, folosirea radiografiilor sunt alternative bune.

Citeşte şi: CORONAVIRUS. Cum arată plămânii unui pacient cu coronavirus în ziua a 15-a. Imagini şocante

Și în orice caz, dacă te simți rău și nu ai acces la un pat în spital, atunci stai acasă, intră în auto-izolare, monitorizează îndeaproape simptomele și dacă începi să te simți mai rău, mergi la spital. Pentru cei mai mulți oameni, va fi o infecție cu efecte medii și ar trebui să te simți mai bine fără suport medical. Asta cred că fac unele țări, care fie nu au suficiente teste, fie au spitalele complet depășite. Așa că nu toată lumea, mai ales cei cu simptome medii, poate accesa tratamentul din spital. E foarte important, mai ales pentru țările cu venituri mici sau medii. Și e o strategie diferită față de SUA, de exemplu”, spune profesorul Leung.

Concluziile jurnalistei Diana Grădinaru

„Eu înțeleg de la oamenii ăștia că diagnosticarea cu radiografie, cu CT e o soluție, în loc să aștepți cu zilele rezultatul unui test. Unii au murit până a ajuns rezultatul, alții au fost trimiși acasă la familii așa, poate-pozitivi-poate-negativi. Până se învârt după sau pe după laboratoare, trece timp, iar fiecare minut e prețios zilele astea.

Mă gândesc că, dacă ai radiografia, dacă ai și simptomele de febră, tuse, diaree, în funcție de severitate fie îl trimiți acasă izolat, sub supraveghere medicală, medicii din Bergamo au recomandat echipe mobile de doctori fix pentru asta, ca să nu încarce spitalele, fie îl internezi și începi schema de tratament. Nu poți să testezi și atât de puțin și în halul ăsta de prost. De rechiziționat aparatură dacă e nevoie, poți. Cum s-a putut și ordonanța cu robinetul la bani. Da, fix aia de care am uitat. Și le dăm înapoi după”, a scris Diana Grădinaru pe Facebook.

DailyBusiness
Gigi Becali, scut pentru David Popovici. Mesaj dur pentru CTP: „Trebuie să bagi capul în pământ și să nu sufli în fața campionului olimpic!”
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Lidl aduce iarăși la raft, de luni, 13 ianuarie 2025, produsele pe care toți românii se înghesuie să le cumpere. Se vor vine pe bandă rulantă
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis! CCR îi distruge visul pentru Cotroceni: E mult mai grav
Playtech.ro
Tratament inuman la centrele de minori din Târgu Mureș: copiii cu dizabilități sunt încuiați pe dinafară, li se dau medicamente expirate
DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Adevarul
Criza energetică din Transnistria, urmată de cererea privind integrarea regiunii pro-ruse în Federația Rusă ANALIZĂ
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Locurile de muncă pe cale de dispariție. Nu mai e loc pentru oameni
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
EL îl va înlocui pe Călin Georgescu. Decizia care detonează România: Nu concurent, în locul lui!
StirileBZI
Aceste vouchere nu s-au tăiat în 2025! Cine primește tichete de 280 de lei
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Elveția, pregătită să găzduiască o întâlnire de nivel înalt între Trump și Putin
MediaFlux
DECIZIA ANULUI 2025! Lista sporurilor luate în calcul la pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adio, aventură! Bun venit, plictiseală: noul simbol al succesului