La eveniment ar fi participat și „antrenorul de genii”, profesorul Florian Colceag și fostul ministru de Externe al României, Adrian Severin.
„Senatorul Diana Iovanovici-Șoșoacă va participa la recepția organizată de Ambasada Rusiei
Ambasada Rusiei la București, prin E.S. Dl. ambasador Valery KUZMIN, a transmis Cabinetului Parlamentar al doamnei senator Diana Iovanovici-Șoșoacă invitația de a participa la recepția organizată la sediul Ambasadei Federației Ruse din București, din data de 4 mai 2023, cu ocazia aniversării a 78 de ani de la victoria Aliaților împotriva puterilor Axei în cel de-al doilea război mondial.
În spiritul dialogului și al deschiderii care o caracterizează, doamna senator a decis să dea curs invitației de a participa la acest eveniment emblematic pentru istoria țărilor noastre.
Participarea la un astfel de eveniment, deși blamată de susținătorii izolării Rusiei, este un bun prilej de reluare a dialogului pe o serie de teme sensibile rămase nesoluționate și care constituie în continuare sursa neîncrederii dintre poporul român și cel rus.
O Românie puternică este o Românie capabilă de dialog și de deschidere, de negociere și de afirmare, dincolo de limitările impuse de centrele de putere globaliste, ale căror interese nu coincid cu cele ale poporului român sau rus”, se arată într-o comunicare oficială.
După cel de-al doilea Război Mondial, regimul comunist a fost instaurat în România, la comanda URSS-ului. Astfel, Regele Mihai a fost nevoit să abdice. Dacă ar fi câștigat cealaltă tabără, un alt pericol pândea România, instaurarea regimului nazist, condus de Adolf Hitler și pierderea Transilvaniei, în detrimentul Ungariei.
Ambasada Rusiei a transmis un mesaj prin care arată că, inclusiv reprezentanți ai Parlamentului României, au participat la eveniment.
„DESPRE RECEPȚIA LA AMBASADA CU OCAZIA ZILEI VICTORIEI
Pe data de 4 mai, Ambasada Rusiei în România a găzduit o recepție cu ocazia celei de-a 78-a aniversări a Victoriei popoarelor Uniunii Sovietice în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945.
La evenimentul au participat reprezentanți ai corpului diplomatic – peste 20 de state prietenoase, printre care membri ai OTSC și CSI, precum și China, India, Malaysia, Sudan etc., ai Parlamentului României, ai mediului de afaceri și celui academic, reprezentanți ai ONG-urilor și ai societății civile, inclusiv ai Asociației de Prietenie Română-Rusă și ai asociațiilor care fac parte din Consiliul de Coordonare a Organizațiilor Conaționalilor Ruși.
Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, i-a felicitat pe participanți cu ocazia Zilei Victoriei. În discursul său, el a menționat că în vremurile noastre dificile trebuie să luptăm împotriva noilor focare de nazism care au apărut în primul rând în Ucraina, ca urmare a unei strategii deliberate a Occidentului. El și-a exprimat încrederea că, în ciuda eforturilor neocoloniale ale SUA și ale sateliților săi, procesele obiective de formare a unei lumi multipolare nu pot fi inversate. Adevărul va învinge și vom câștiga bătălia împotriva neonazismului.
Programul artistic a inclus recitaluri susținute de grupuri de cântăreți ai organizațiilor conaționalilor din cadrul Asociației ‘Lumea noastră’ și ‘Grupul de creație al prietenilor’. Au fost interpretate cântece populare rusești și lucrări lirice din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, inclusiv faimoasa ‘Katiușa’. Seara a fost încununată de o interpretare a clasicilor operei rusești de către solista Teatrului Bolșoi și Artista Poporului din Republica Adîgheia a Federației Ruse, Margarita Mamsirova”, arată ambasada Rusiei la București.