Vicepreședintele Consiliului Național al Audiovizualului, Valentin Jucan, a anunțat, vineri, 20 decembrie 2024, că CNA a sesizat Parchetul General cu privire la agresiunea comisă azi de Diana Șoșoacă asupra echipei Antena 3 CNN, în incinta Palatului Parlamentului. Totodată, Consiliul Național al Audiovizualului a solicitat Ministerului Afacerilor Interne să le asigure protecție jurnaliștilor. Sesizarea CNA vine după ce politiciana și oamenii săi au amenințat, hărțuit și jignit repetat echipa Antena 3 CNN pe holurile Parlamentului.
„Doresc să informez că CNA-Consiliul Național al Audiovizualului, sesizează Parchetul General cu privire la agresiunea comisă astăzi de către Diana Șoșoacă asupra echipei Antena 3, în incinta Palatului Parlamentului, exact în momentul în care jurnaliștii își exercitau profesia. De asemenea, informez că solicităm Ministerului Afacerilor Interne să asigure protecție jurnaliștilor, așa cum este prevăzut în Legea audiovozualului, la articolul 8, alineat 1 și 2”, a precizat vicepreședintele CNA.
În prima zi de mandat a noului Parlament, Diana Șoșoacă, președinta partidului SOS, și oamenii săi au agresat în mod repetat reporterii Antena 3 CNN. Echipa TV a fost hărțuită, amenințată și jignită pe holurile Palatului Parlamentului de către Șoșoacă. De asemenea, șefa SOS a lansat un val de amenințări și atacuri suburbane la adresa Antena 3 CNN, a realizatorului Mihai Gâdea și familiei acestuia.
Și Asociația Group 4 Media Freedom & Democracy a condamnat derapajul grav al președintei SOS România, Diana Șoșoacă, la adresa realizatorului Antena 3, Mihai Gâdea, și familiei acestuia.
„Agresiunea verbală fără precedent și limbajul incalificabil utilizat la adresa unui jurnalist reprezintă, în opinia asociației, instigare la ură sancționată de legislația penală”, a spus Asociația Group 4 Media Freedom & Democracy.
Conform articolului Art. 369 din Codul Penal, „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
Potrivit articolului 15 din O.G. nr.137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, „constituie contravenție, conform prezentei ordonanțe, dacă fapta nu intră sub incidența legii penale, orice comportament manifestat în public, având caracter de propagandă naționalist-șovină, de instigare la ură rasială sau națională, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia”.