Diana Şoşoacă este prezentă luni la protestul Sindicatului PEPSI România, ea fiind invitată încă de săptămâna trecută de reprezentanţii mişcării sindicale. Senatoarea a declarat pentru România TV că refuzul ITM de a înregistra contractul colectiv de muncă al lucrătorilor se datorează prevederii ca salariul să fie negociat anual.
„Dacă stau să mă gândesc ca avocat din experiența pe care o am din 23 de ani de avocatură, există un interes. În acest contract colectiv de muncă, se precizează că anual se renegociază salariile, iar dacă acest contract colectiv de muncă nu se înregistrează nu se mai pot negocia salariile.
Angajații se lovesc de acest refuz al ITM, iar noi ne-am săturat să mergem în instanță. Dânșii au spus că acum doi ani de zile au depus la Parlament privind schimbarea legislației în acest domeniu, însă fără succes
Numai in strada se pot cere drepturile, poate asa mai desfiintam si din restrictiile astea aberante. Institutiile statului nu fac nimic, hai sa le desfiintam.
Am depus plangere penala pe numele presedintelui Iohannis, a domnului Orban, a domnului Arafat, a domnilor Cercel si Rafila. Cand procurorii nu vor mai fi numiti politic, atunci vom avea justitie in tara asta. Pana atunci avem de-a face cu o dictatura medicala bolsevico-stalinista de tip neo-fascist. Si tot romanul sufera.
Stiti cate cereri imi vin, nici eu nu pot sa ajut toti romanii, abia fac fata in Iasi. De ce numai Diana Şoşoacă, de ce ceilalti parlamentari nu fac nimic? Daca nu sunt in stare sa-si asume o astfel de responsabilitate, sa plece acasa.”, a spus Diana Şoşoacă în exclusivitate la România TV.
Potrivit unui comunicat transmis de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta, refuzul invocat de ITM Bucureşti este acela că partea sindicală, reprezentată în negocieri de către Federaţie, nu este reprezentativă la nivel de unitate, scrie Agerpres.
„Decizia ITM Bucureşti este însă în contradicţie flagrantă cu decizia Tribunalului Bucureşti – Secţia a III-a Civilă nr. 21 FED din data de 02.09.2020 prin care se constată că Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară este reprezentativă la nivel de grup de unităţi, fiind îndreptăţită să participe la negocierea contractelor colective de muncă la nivelul unităţilor unde a obţinut reprezentativitatea (Quadrant-AMROQ Beverages SRL, Ursus Breweries SA, Bergenbier SA, Bermas SA, Heineken Romania SA şi Coca Cola Hbc Romania SRL).
Prin această decizie a Tribunalului Bucureşti a fost confirmată sentinţa civilă a Tribunalului Bucureşti nr. 21 FED din data de 04.08.2017 prin care s-a constatat reprezentativitatea Sindalimenta la nivel de grup de unităţi (societăţile menţionate mai sus). Din punctul de vedere al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Inspectoratul Teritorial de Muncă a devenit o instituţie care de multă vreme nu mai veghează asupra bunei funcţionări a relaţiilor dintre sindicate şi patronate, o instituţie deprofesionalizată”, se precizează în comunicatul citat.