Diana Şoşoacă a mers luni în Valea Jiului pentru a-i susţine pe minerii care au fost timp de 6 zile blocaţi în subteran, ca măsură de protest, având în vedere că nu şi-au primit salariile, ajungând la restanţe de trei luni. Senatoarea a intervenit luni seară în emisiunea lui Victor Ciutacu de la România TV, Punctul Culminant.
„Sunt trei infractiuni in acel protocol, e o bataie de joc. Inselaciune, deturnare de fonduri si abuz in serviciu.
Nu poti da bani de la stat unei societati in insolventa. Doi la mana, spune asa : „sumele aferente vor fi restitutite din veniturile proprii societatii”. Ce venituri proprii, cand ei sunt in insolvenmta. E deturnare de fonduri, alo! Juridic nu spuneau ca au specialisti, ca sunt desteptii Romaniei? Este un guvern de distrugere nationala. Ma rog sa le dea salariile acestor oameni. Pentru luna aprilie, salariile vor fi platite in 5 mai. Nu avem niciun an trecut aici. Eu sunt jurist, asta nu arata a acor. Pai de cand iei tu creantele salariale sa platesti drepturile salariale.
Avem grave probleme juridice. Unde sunt garantiiole, cine plateste, cine isi asuma raspunderea daca aceste sume nu vor fi platite?
Ati auzit cum domnul Citu a spus ca nu va permite mineriade in Bucuresti? Pentru ce ii ducem in derizoriu pe acesti oameni? Au dreptul sa protesteze. Au plecat pe joc cateva zeci de mineri si au fost opriti de jandarmi in defiileul Jiului si amenintati ca daca nu se intorc, vor fi retinuti si bagati in dube.
Avem penali la guvernare. Cinste domnului Virgil Popescu, dar ne spune ca in iulie Lupeniul se inchide, ca nu scoate destul carbune. Sa scoata dansul cu guvernul carbune de acolo ca acum 200 de ani. In fiecare an s-au alocat bani pentru retehnologizare si de ani de zile niciun ban nu a ajuns la amaratii de mineri.
Se duc la prefectura, primarii, lideri de sindicat. Doamna Turcan nu ne-a primit pe mine si pe domnul Terheş, pentru ca dansul nu a votat pentru Green Deal, care omoara mineritul. E foarte bine ca s-a detensionat situatia, pentru ca oamenii ar fi murit acolo, nu mai rezistau si era crima cu premeditare. Asa e doar tentativa de omor.
Daca banii se foloseau pentru retehnologizare, acum aveam minerit ca in Germania. Acolo nu se mai coboara in subteran, se lucreaza doar la suprafata si minerii au 4-5000 de euro pe luna. Germania a vazut ca programul Green Deal nu este eficient, iar acum se redeschid mine si se mai fac si unele noi.
Sunt 35 de miliarde de euro de la UE cu care se pot retehnologiza minele. Noi folosim doar 10 si 25 de miliarde le dam inapoi. Unele tari au renegociat si si-au pastrat minele in activitate, dar de la noi cine sa negocieze, neomarxistii. Vor sa inchida minele.”, a spus Diana Şoşoacă la România TV.
Minerii din Lupeni au renunţat la proteste. Ortacii blocaţi în subteran ies la suprafaţă, luni seară, după şase zile de protest. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că s-au găsit soluţii pentru situaţia din Valea Jiului.
Guvernul a aprobat în şedinţa de luni seară hotărârea pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale legea bugetului de stat, urmând ca aceasta să ajungă la Parlament, pentru dezbaterea din Comisiile de specialitate.
Mineriiau fost aşteptaţi la ieşire de familiile lor. Soţiile şi copiii i-au aşteptat cu nerăbdare. Minerii şi-au putut strânge în braţe copiii după aproape o săptămână.
„A fost o săptămână foarte grea pentru că nu am fost băgati in seama de autorităţi până acum. Sunt atâtea zile de când am stat în fundul pământului, numai noi ştim cum am rezistat”, a spus unul dintre mineri.
„E o victorie care apartine in primul rand lui Dumnezeu si pe urma oamenilor care ne-au sustinut”, a adăugat un alt miner ieşit din subteran. El a precizat că nu știe însă dacă pe viitor s-ar putea relua problemele, spunând că cel mai greu i-a fost ca nu si-a vazut familia. „Sunt bucuros ca mi-am vazut familia, mai presus de bani e familia”.