Diana Şoşoacă l-a dat în judecată pe Raed Arafat.La Curtea de Apel Bucureşti a fost înregistrat procesul deschis al senatoarei, pe 28 februarie 2022, iar instanţa urmează să stabilească primul termen de judecată. La începutul anului 2022, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis sancţionarea Dianei Şoşoacă, în urma mai multor declaraţii făcute de senatoare la adresa lui Raed Arafat, declaraţiile constituind o faptă de discriminare.
Afirmaţiile: „de ce nu se duce domnul Raed Arafat în ţara lui de baştină”, „vorbeşte despre dânsul la persoana a III-a, probabil că i se trage din limba ţării sale natale”, „nu ştiu cum domnul Raed Arafat şi-a luat examenul de cetăţenie”, „trădătorii nu au ce căuta în România” constituie faptă de discriminare potrivit art. 2 alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G.137/2000, republicată
Conform unui comunicat de presă transmis de CNCD în ianuarie 2022, „se sancţionează autorul declaraţiei doamna Iovanovici-Şoşoacă Diana cu amendă contravenţională de 5.000 de lei”.
Senatoarea Diana Șoșoacă refuză să plătească amenda. Şi pagina de Facebook a senatoarei a intrat în atenţia autorităţilor, odată cu declanşarea războiului din Ucraina, întrucât senatoarea distribuie mesaje cu caracter propagandistic rus.
Contul de Facebook al senatoarei Diana Şoşoacă a fost etichetat de reţeaua de socializare ca fiind „parţial sau integral sub control editorial al guvernului rus”.
Senatoarea Diana Şoşoacă este cunoscută în România pentru opiniile sale controversate privind cele mai fierbinţi subiecte, ea fiind printre principalii contestatari ai măsurilor luate de autorităţi pentru combaterea pandemiei. De la începutul invaziei ruseşti din Ucraina, Şoşoacă s-a remarcat prin afirmaţiile conform cărora în Ucraina nu ar exista nici lupte, nici bombardamente, afirmând că totul este o minciună de proporţii a „propagandei globaliste”.
„Conform definiției Facebook, „entitățile media controlate de stat” sunt instituțiile media pe care Facebook le consideră a fi parțial sau în întregime sub controlul editorial al autorităților guvernamentale, pe baza unor cercetări și evaluări efectuate pe cont propriu ținând cont de o serie de criterii dezvoltate în acest scop. Considerăm că aceste Pagini trebuie să respecte un standard mai ridicat de transparență, deoarece credem că ele combină influența unei organizații media cu susținerea unui stat.”, se arată pe platforma de socializare.