Update: Senatorul Diana Şoşoacă a ajuns sâmbătă la Mina Lupeni, unde zeci de mineri protestează după ce nu şi-au mai primit salariile. În ciuda faptului că guvernanţi au promis să până în 26 februarie îşi vor primi salariile restante, minerii nu renunţă la protest. Senatorul Diana Şoşoacă nu a fost lăsată să coboare în mină. Mai mulţi mineri au ieşit din mină pentru a vorbi cu fostul senator AUR. Când le-a auzit povestea, Şoşoacă a izbucnit în lacrimi.
„Știți de ce nu m-au lăsat să intru? Pentru că așa am putut să aflu tot. Eu nu știu cine n-ar putea să plângă când vezi ce-i acolo. Nu mi-am închipuit vreodată că există atâta durere în oameni și autoritățile să nu ia atitudine. Domnule… pentru 1700 lei ca să te duci 250 de metri sub pământ ca să trăiască cine?
Niște mizerabili care sunt la putere. Nu și-au văzut familiile. Unul are nevasta gravidă, nu știe nimic despre ea, sunt șase oameni internați. Aerul e atat de rarefiat acolo… Minerii nu vor renunța. Mă duc să le iau vitamine. Unde-s toți? Aici trebuia să fie tot guvernul și parlamentul României”
Diana Şoşoacă a ajuns la protestul de la Mina Lupeni. Fostul senator AUR a stat de vorbă cu mai mulţi mineri, dar şi cu rudele ortacilor care au rămas în mină în semn de protest faţă de întârzierea plăţii salariilor.
„De 31 de ani România este condusă din afara. Problema mineriilor din România are solutii, pe 4 ani se încearca, s-ar putea da drumul la toate minele din Romania şi aţi putea avea circa 4.000 euro pe lună, ca în Germania. Fascinştii sunt la putere în România. N-o să vedeţi demisii, nu dau doi bani pe oameni, pe ţară, pe popor. Daca oţelăriile ar fi româneşti aţi trăi în puf şi voi şi familiile voastre. Există soluţii. Ştiti cine mai trebuia să fie aici? Preşedintele! Înainte era românii lui Ioha, acum suntem oha! Unde-i SMURD-ul lui Arafat, trebuia să fie aici. Nici dracu nu-l dă jos de acolo, are un tupeu inimaginabil. Este unul dintre criminalii din România”, le-a spus Diana Şoşoacă minerilor.
La sosire, Diana Şoşoacă a anunţat că va încerca să coboare în mină pentru a sta de vorbă cu cei circa 80 de mineri care s-au blocat în subteran. După mai multe discuţii, senatorului Diana Şoşoacă nu i s-a permis acest lucru. Ea a anunţat că a fost informată de ortacii blocaţi vor să stea de vorbă cu ea şi pentru că nu i se permite să coboare, unii mineri vor ieşi la suprafaţă să-i spună fiecare păsurile.
„Probabil că după ce vor ieşi din subteran, minerii vor fi spitalizaţi”, a spus senatorul Diana Şoşoacă, la protestul minerilor.
Protestul minerilor continuă în Valea Jiului. Chiar dacă li s-a promis că își vor primi salariile până în data de 26 februarie, aceștia spun că nu cedează și nu renunță la proteste.
„Nu cedăm”, „Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea”, sunt câteva dintre lozincile ortacilor care protestează sâmbătă în faţa minei Lupeni.
În ciuda promisiunilor Guvernului că le vor plăti salariile restante până în data de 26 februarie, minerii nu renunţă la protest. Ei spun că nu vor măriri salariale, ci vor să stea de vorbă cu oficialităţile şi să-şi exprime nemulţumirile.
„Se ştie de câteva zile, nu ne-am primit salariile. Nu au fost băgate pe carduri. Mai avem de primit tichetele de masă, ajutorul de încălzire, banii de transport. Sunt oameni blocaţi în subteran şi nu vor să iasă. Oamenii aşteaptă ca cineva de la Bucureşti să vină să stea de vorbă cu ei, primul ministru. Nu vom ceda până nu vom avea ultimul leu băgat pe card”, spune unui printre minerii protestatari.
Citeşte şi: Virgil Popescu explică motivul protestelor minerilor din Valea Jiului. Care este soluția propusă de ministru
„Ni s-au încălcat drepturile din contractul colectiv de muncă. Avem de anul trecut din luna martie amânate tichetele de masă, ajutorul de transport şi căldură şi ne mint în continuare. Nu ne-am luat salariul pe luna ianuarie. Ne-au amânat, deşi în contract este prăvăzută plata salariului între 15 – 18 a lunii. Nu cerem decât să ni se restecte acest drept din contractul colectiv de muncă”, a spus un alt miner.
O parte dintre minerii protestatari au ieşit la suprafaţă pentru a-şi întâlni familiile, după care au revenit în subteran.
Starea de sănătate de sănătate a minerilor din subteran este monitorizată de către salvatorii mineri.
Citeşte şi: Protestul minerilor din Valea Jiului continuă: ”Să scoată ce au furat de pe spatele nostru”
Administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Cristian Roşu, a anunţat vineri, după o serie de întâlniri avute la Bucureşti cu premierul Florin Cîţu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi cu secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Lucian Heiuş, că minerii îşi vor primi salariile integral săptămâna viitoare, mai devreme de termenul anunţat pentru 26 februarie.