Diana Șoșoacă a fost contactată telefonic în ședința Senatului României pentru a-și exprima voturile pe cele 19 legi dezbătute. Ea a precizat că nu votează pentru că negociază cu minerii. În timp ce trăgea la răspundere Parlamentul României în problema salariilor restante ale minerilor, preşedintele şedinţei din Senat i-a închis telefonul.
„Nu voi vota având în vedere că la acest moment sunt în negociere cu minerii, ceea ce ar fi trebui să facă tot Parlamentul României”, a spus Diana Șoșoacă telefonic.
„Vă mulțumim frumos atunci! Doamna Iovanovici nu-și exprimă votul”, a spus președintele comisiei, după care a închis telefonul.
Sute de mineri protestează în faţa Complexului Energetic Hunedoara. Aceștia scandează mesaje precum: ”Demisia”, ”Hoţii”, ”Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea”, ”Nu cedăm”, ”Azi în Hunedoara, mâine în toată ţara”, ”Banii mei munciţi cu greu, n-am văzut măcar un leu”.
Reprezentanții minerilor din Valea Jiului au programate luni întâlniri cu ministrul Energiei, Virgil Popescu şi cu ministrul Muncii, Raluca Turcan. Ministrul Energiei susține că este nevoie de „o soluţie pe termen lung” pentru Complexul Energetic Hunedoara. De asemenea, acesta susține că minerii îşi vor primi salariile restante „mai devreme de 26 februarie”.
Avocata Diana Şoşoacă a menţionat şi condițiile în care lucrează minerii de la Lupeni și a comparat situația cu modul în care sunt trataţi minerii din străinătate, potrivit Romaniatv.net.
„Să vă spun ceea ce nu știți și ceea ce nu s-a văzut că de aceea nici nu m-au lăsat să intru în subteran. Cred că azi-noapte am vorbit până la cinci dimineața cu soții de mineri, cu copii de mineri, cu mame de mineri care plângeau la telefon. Minerii, când coboară în subteran, nu știu dacă știți dar ei stau printre șobolani, mănâncă lângă șobolani, iau boli de la șobolani, sunt niște șobolani imenși. Toate acele caverne stau pe niște piloni de lemn, nu de oțel, că nici oțel nu mai avem.
Curge apă pe ei. Există tot felul de locuri din care iese gazul metan. Ei acoperă locurile acestea cu șubele lor ca să evite un accident. Este atât de cald în cât de foarte multe ori muncesc dezbrăcați, iar bolile sunt cumplite. În străinătate toate minele sunt tehnologizate. În subteran nu mai intră decât ceea ce înseamnă robotizare, iar minerii lucrează de la suprafață și intră doar din când în când ca să aranjeze tehnologia. Pentru asta primesc 4-5 mii de euro pe lună. La noi primesc 1700 de lei pe lună muncind ca în urmă cu două secole și sunt bătaia de joc a unor guvernanți care au trădat România.
Eu am vrut să cobor în subteran și nu m-au lăsat. Mie nu îmi trebuie nicio aprobare așa cum nu i-a trebuit nici domnului prefect, doar că domnul prefect e al PNL-ului, plus că el niciodată nu se va duce pe acele culoare unde lucrează acești oameni pentru că l-ar mânca șobolanii și mai are și prostia și incapacitatea și incultura de a-și aprinde o țigară, iar astăzi încercând să dreagă busuiocul a zis că a făcut o glumă. Astăzi trebuia să existe două demisii. Una a prefectului și una a primarului din Deva care și-a bătut joc de acești oameni”, a declarat Diana Şoşoacă în direct.