Diana Şoşoacă, scandal la un centru de vaccinare. Un grup de protestatari condus de senatoarea Şoşoacă a blocat accesul într-un centru de vaccinare din comuna Răchiţeni, judeţul Iaşi. Din cauza scandalului, nimeni nu s-a mai putut vaccina timp de două ore în comuna aflată în scenariul roşu din cauza numărului mare de cazuri de COVID.
Colegiul Medicilor din România a transmis că medicii şi personalul medical trebuie să îşi desfăşoare activitatea în condiţii adecvate şi de siguranţă, precizând că ameninţările sau agresiunile de orice fel „nu îşi au locul şi nu trebuie să existe”.
„Echipele de medici și personal medical implicate inclusiv în procesul de vaccinare, precum și în orice altă activitate medicală nu trebuie să fie împiedicate să își exercite atribuțiile, iar acestea, la rândul lor, să își desfășoare activitatea cu profesionalism si implicare pentru binele pacienților și al societății în general.
De la începutul acestei pandemii, de peste un an și jumătate, medicii, alături de întreg personalul medical, au fost în prima linie și au depus toate eforturile pentru a gestiona eficient situația și pentru a le asigura tuturor pacienților îngrijirile necesare. Aceste eforturi continuă acum și în contextul celui de al patrulea val al pandemiei.
Trebuie să existe, însă, un efort comun, la nivel de societate, dar și din partea fiecăruia dintre noi pentru a depăși cu bine această situație.
Vaccinarea este fundamentată pe medicina bazată pe dovezi. Există voci pro și contra – un drept pe care se bazează democrația – însă în permanență trebuie să existe respect reciproc și nu trebuie îngrădită sau perturbată nicio clipă desfășurarea unui act medical, indiferent care este acesta.
În aceste condiții, Colegiul Medicilor din România reiterează apelul ca medicii, alături de întreg personalul medical, să își desfășoare activitatea în condiții optime din toate punctele de vedere.
De asemenea, Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România solicită autorităților să asigure protecția personalului medical implicat mai ales în procesul de vaccinare.
Cu toții – și noi, medicii, și toată societatea – ne-am fi dorit ca această pandemie să nu fi existat sau ca ea să se încheie cât mai curând, pentru a ne putea întoarce la viața normală, dar pentru a gestiona în mod eficient această situație epidemiologică cu care ne confruntăm cu toții, trebuie să respectăm atât măsurile de siguranță și ca fiecare dintre noi să își facă datoria”, se arată într-un comunicat al CMR.
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 C a dezaprobat miercuri „acţiunile care aduc atingere derulării procesului de vaccinare”, act medical care trebuie derulat „într-un mediu favorabil şi sigur”, în beneficiul cetăţenilor, a sănătăţii publice.
„Ca urmare a evenimentului înregistrat la un centru de vaccinare din comuna Răchiţeni, judeţul Iaşi, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) face următoarele precizări: Este regretabil faptul că se încearcă aducerea campaniei de vaccinare într-o zonă a speculaţiilor, a răspândirii de informaţii false, acuzaţii nefondate şi calomnierea cadrelor medicale implicate în procesul de vaccinare a populaţiei.
Astfel de fapte se produc în contextul creşterii considerabile a ratei de infectare în rândul populaţiei şi a efortului depus în tot acest timp pentru susţinerea ritmului de vaccinare la nivel naţional. CNCAV dezaprobă ferm acţiunile care aduc atingere derulării procesului de vaccinare, act medical care trebuie derulat într-un mediu favorabil şi sigur, în beneficiul cetăţenilor, a sănătăţii publice”, se arată într-un comunicat de presă al CNCAV.
CNCAV afirmă că, încă de la începutul pandemiei, personalul angrenat în procesul de vaccinare şi-a concentrat eforturile dedicate asigurării sănătăţii publice, constant, iar preocuparea pentru asigurarea indicelui de acoperire vaccinală necesar limitării răspândirii maladiei COVID-19 „reclamă recunoaştere, respect şi apreciere” din partea tuturor celor care beneficiază de serviciile publice de sănătate.
„În acest sens, ne manifestăm întreaga susţinere şi încurajăm sesizarea imediată a instituţiilor abilitate asupra actelor care pot aduce atingere procesului de vaccinare şi siguranţei personalului care încadrează centrele de vaccinare, la nivel naţional. Aceste situaţii pot genera reale prejudicii morale şi profesionale specialiştilor din domeniul sănătăţii, dar şi cetăţenilor care aleg vaccinarea, soluţia sigură şi eficientă pentru ajungerea la normalitate”, se mai arată în comunicatul de presă.