Diana Șoșoaca, scandal la vot. Președinta SOS este cercetată de polițiști după ce s-a filmat în interiorul cabinei de votare și și-a îndemnat simpatizantii sa deseneze un patrat pe buletinul de vot, in care sa treaca numele ei si sa stampileze acolo.
”Astăzi, 24 noiembrie 2024, polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 6 Poliție au fost sesizați cu privire la faptul că, o femeie, europarlamentar, ar fi realizat un clip video, în interiorul cabinei de votare.
Citește și: Alegeri prezidențiale 2024. Românii își aleg duminică președintele. Secțiile de vot se închid la ora 21.00
Verificările sunt continuate de către polițiști din cadrul Secției 6 Poliție, pentru posibila încălcare a normelor art. 55 lit. m) raportat la art 56 alin. (1 ) din Legea nr. 370/2004, privind fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot și în vederea luării măsurilor legale ce se impun”, a transmis Poliția Capitalei.
Potrivit Biroului Electoral Central, fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisa.
Curtea de Apel București a respins atât cererea Dianei Șoșoacă de suspendare a hotărârii Curții Constituțională prin care i-a fost invalidată candidatura la alegerile prezidențiale, cât și cererea de anulare a aceleiași hotărâri. Decizia a fost luată pentru că legea nu prevede o cale de atac împotriva hotârârilor CCR.
Românii își aleg duminică, 24 noiembrie 2024, președintele țării. Urnele s-au deschis începând cu ora 7.00 și se închid la ora 21.00. Peste 18 milioane de români sunt așteptați să-și exprime opțiunea în primul tur al alegerilor.
Conform datelor Autorităţii Electorale Permanente, pe teritoriul României, un număr de 18.968 de secţii de votare, iar în străinătate 950 de secţii de votare.
Potrivit AEP, au dreptul să voteze la alegerile prezidențiale din 2024 cetăţenii români care au 18 ani împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.
În cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, alegătorul poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii. În cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia.
În cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secţie de votare organizată în străinătate.
În cazul în care îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secţiei de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea.
În cazul în care are mobilitate redusă, poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot.