Senatoarea Diana Șoșoacă a transmis, vineri, că ambasadorul rus la București, Valeri Kuzmin, consideră că este inevitabilă producerea unui conflict între România și vecinii de peste Prut, dar și Rusia pe de altă parte.
Potrivit senatoarei, reprezentantul rus spune că România și Republica Moldova sunt împinse în acest război de către SUA. Diana Șoșoacă a discutat joi cu amabasadorul Kuzmin la recepția organizată de Ambasada Rusiei cu ocazia aniversării a 78 de ani de la victoria Aliaților împotriva Puterilor Axei în al Doilea Război Mondial.
„Pe fondul acestor interese și preocupări comune, dl. ambasador (Valeri Kuzmin – n.r.) s-a arătat îngrijorat de împingerea de către SUA a Republicii Moldova și a României către un conflict militar cu Rusia.
Dl. ambasador a apreciat ca «inevitabil» acest scenariu în raport de acțiunile dușmănoase ale Statului Român și de implicarea de care acesta dă dovadă prin susținerea economică și militară a Ucrainei în acest conflict, inclusiv prin furnizarea de obuze pentru artilerie, fabricate pe teritoriul României.
În acest context, dl. ambasador a felicitat-o pe dna senator pentru faptul că, din păcate, este singurul politician care dorește pacea și care se implică activ pentru a împiedica implicarea României într-un conflict militar direct, din care nu are nimic de câștigat”, a transmis Diana Șoșoacă, într-un comunicat.
Senatoarea spune că au discutat și despre situația etnicilor români din Ucraina, care, din pucntul ei de vedere, „sunt ținta unei atitudini dușmănoase din partea autorităților ucrainene”, iar Valeri Kuzmin a declarat că Rusia are „aceleași preocupări și îngrijorări pentru etnicii ruși din Ucraina, care sunt supuși unui regim de exterminare și teroare”.
Citește și: Diana Șoșoacă, prima reacție după ce soțul ei a fost condamnat penal. Senatoarea s-a dezlănțuit, în direct
„Dna senator și-a exprimat îngrijorarea pentru situația etnicilor români din Ucraina și a ridicat problema lipsei de protecție a acestora ca urmare a dezinteresului arătat de către oficialii români față de soarta acestora, în condițiile în care românii din Ucraina sunt ținta unei atitudini dușmănoase din partea autorităților ucrainene, mai ales datorită rezistenței acestora la încercările de ucrainizare forțată, dar și din pricina legăturilor cu Biserica Ortodoxă Rusă.
În replică, dl. ambasador a afirmat că Federația rusă manifestă aceleași preocupări și îngrijorări pentru etnicii ruși din Ucraina, care sunt supuși unui regim de exterminare și teroare, fapt ce a și determinat intervenția protecționistă a Federației Ruse sub forma operațiunii speciale din Ucraina”, se arată în comunicatul Dianei Șoșoacă.
„Ambele părți și-au exprimat în final încrederea că doar prin dialog și comunicare se poate evita acest scenariu teribil al implicării Republicii Moldova și, implicit, al României, într-un război cu Federația Rusă, dl. ambasador urându-i doamnei senator mult curaj și putere pentru a mai salva încă o dată poporul român din fața spectrului dezastrului”, este concluzia la care s-a ajuns în urma discuției.