Silvestru Şoşoacă este inculpat pentru ultraj, partea vătămată fiind poliţistul Gheorghe Teodor Bălășoiu, unul dintre poliţiştii chemați să aplaneze scandalul iscat între senatoarea Diana Șoșoacă și jurnalista italiană Lucia Goracci. Pe data de 2 iunie, Judecătoria Sectorului 1 a confirmat legalitatea sesizării instanței și a dispus începerea judecății pentru ultraj. Dacă și Tribunalul va menține soluția, atunci soțul Dianei Șoșoacă va fi judecat pe fond.
Senatoarea Diana Șoșoacă nu apare în acest dosar, dar asta nu a împiedicat-o să-i fie alături soțului ei până să intre în sala de judecată: a stat cu el la terasă până să fie strigată cauza, l-a însoțit până în pragul sălii de judecată, apoi l-a lăsat pe mâna avocaţilor Mariana Ștefan și Mihai Rapcea, scrie ziare.com.
„La data de 10.12.2021, în jurul orei 16.00, prin intermediul unui apel la serviciul de urgenţă 112, s-a solicitat intervenţia organelor de poliţie la un imobil de pe raza Sectorului 1 Bucureşti. În momentul în care organele de poliţie au ajuns la imobil, inculpatul a agresat unul dintre agenţii de poliţie, respectiv l-a împins, izbindu-l de perete, i-a pus o mână în gât, după care l-a tras de uniforma de poliţie, cauzându-i suferinţe fizice”, a informat Poliţia Capitalei imediat după incidentul care s-a petrecut în „Valul 5” al pandemiei.
Silvestru Șoșoacă susține, însă, că lucrurile au stat invers. El a relatat versiunea lui asupra faptelor din 10 decembrie 2021, la ieșirea din Tribunalul București.
„Goracci asta era cu o echipă… un commando bine structurat format dintr-un sârb, o italiancă, o româncă și un turc. Turcul – așa-zis editor – a venit la mine… mie mi s-a părut mai mult bodyguard. L-am și ginit (văzut – n.r.), era pe la mine prin birou, pe acolo. I-am spus: hei, hei, ce faci acolo? Intra prin birouri, intra pe-acolo. Frate, te-am înțeles, dar când ești la mine în casă stai unde îți spun eu să stai.
Nu s-a petrecut ultrajul ăla, din contră. Infracțiunea de ultraj e foarte clar descrisă în Codul penal, ce ați văzut în sală e pe aliniatul 1. Dacă am merge pe aliniatul 2 și 3 cum ar trebui să fie procesul ăsta în mod normal va vedea toată lumea că eu sunt cel ultragiat, polițistul m-a agresat pe mine, nicidecum eu pe el. El mi-a băgat mâna în gât.
Totul s-a întâmplat în câteva secunde: intră Lucia Goracci băgată sandviș între un polițist și un jandarm, mi-o bagă în casă, nevastă-mea spune: nu, nu, nu, dați-o afară pe asta, la ce vine femeia sta la mine în casă? Se face un cordon – nu știu dacă intenționat – de către cei trei polițiști și jandarmul între noi ceilalți 5 și cele două protagonist, cu cei patru sunt deja 11 oameni pe 4 metri pătați. 11 persoane pe 4 metri pătrați, deci îți dai seama că te loveai unul de altul fără să vrei.
M-am întins peste polițiști ca să o prind pe Goracci de mână, după ce Goracci a intrat în nevastă-mea cu cotul și cu piciorul, șmecherește, chipurile că voia să treacă pe lângă ea. Având 50 de kile, n-a putut să treacă de Diana. Aștepta un brânci de la Diana ca să zică: iată ce face senatoarea anti-mască, anti-vaccin! Trag de Goracci s-o iau s-o arunc afară, că se pregătea s-o atace a doua oară pe Diana. Un polițist trage de ea ca nu cumva s-o dau afară. Altul se întoarce, îmi bagă mâna în gât și cad cu capul de ușă. De fapt, m-a împins de gât – eu fiind cu mâna într-o poziție de dezechilibru – și am căzut de ușă. El a continuat să mă strângă de gât!”, a declarat la Silvestru Șoșoacă după proces.
Cei doi avocaţi ai lui Silvestru Şoşoacă au criticat modalitatea de administrare a probelor și au solicitat trimiterea dosarului la Parchet.
Iată câteva extrase din motivarea Judecătoriei Sectorului 1, potrivit ziare.com: