Propunerea legislativă înaintată de Diana Şoşoacă se numeşte „Lege pentru modificarea Legii nr. 129/1997 pentru ratificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina”, pe care senatoarea l-a numit „cel mai mare act de trădare postdecembrist”. Teritoriile pe care senatoarea le vrea din nou alipite la România sunt Nordul Bucovinei, Herța, Cahul, Bolgrad, Ismail, Maramureșul istoric și Insula Șerpilor.
Diana Șoșoacă are convingerea că o reunificare este necesară pentru „reparație istorică, socială și morală”. De asemenea, politicianul a punctat și aspectul economic în acest context.
Tratatul a fost modalitatea de recunoaștere a Pactului Ribbentrop Molotov. Șoșoacă este convinsă că inițiativa sa va duce la recuperarea identității culturale, a tradițiilor și obiceiurilor românilor din zonele respective.
”Din păcate, frații noștri români din Ucraina nu au dreptul să învețe în limba maternă, existând riscul pierderii identității culturale. În schimb, la Sighetul Marmației există un liceu cu predare în limba ucraineană. Remarcăm lipsa principiului reciprocității, principiu aplicabil în dreptul internațional (principiu al relațiilor internaționale, consacrat în acorduri, în tratate și în convenții de asistență juridică, în temeiul căruia statul beneficiar al tratamentului aplicat de partenerul său se obligă să-i asigure acestuia un tratament identic sau echivalent) […]
Prin acest demers dorim să recuperăm identitatea culturală, tradițiile, obiceiurile și religia populației românești estimată la aproximativ 1 milion de români, inclusiv familii mixte. Argumentul că prin semnarea acestui tratat se realiza integrarea țării noastre în NATO este fals, întrucât polonezii au aderat la NATO înaintea noastră, în 1999, fara sa semneze vreun document de recunoaștere a Pactului Ribbentrop Molotov. Din păcate, frații noștri români din Ucraina nu au dreptul să învețe în limba maternă, existând riscul pierderii identității culturale„, arată senatoarea într-un comunicat.
Un alt motiv invocat de senatoarea Diana Șoșoacă pentru recuperarea teritoriilor care au aparţinut României ține de ajutorul dat de ţara noastră Ucrainei și refugiaților ucraineni, odată cu începerea războiului.
„Având în vedere conflictul din Ucraina și faptul că statul român finanțează Ucraina cu tehnică militară și armament prin intermediul NATO, precum și faptul că prin România au trecut aproximativ 3 milioane de ucraineni, cerem Ucrainei să ne dea ținuturile locuite de frații noștri români”, mai arată senatoarea.