România este printre statele europene care numără cei mai mulți cetățeni în afara granițelor, aproape 4 milioane, conform datelor din 2020 citate de ziare.com. Diaspora reprezintă nu mai puțin de 20% din populația României, arată raportul despre migrație al Națiunilor Unite.
Cel puțin 2,9 milioane de români trăiesc doar în cinci țări europene, conform raportului interactiv al Organizației Internaționale pentru Migrațiune a Națiunilor Unite pentru anul 2022.
Cei mai mulți români sunt în Italia, aproape 1,05 milioane. În Germania sunt circa 655.000 de români, topul fiind completate de Spania, cu 613.000. În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord locuiesc 394.000 de români, iar în Ungaria sunt aproximativ 215.000.
Românii au cel mai mic salariu mediu pe oră din UE, luând puțin peste 10 euro. Conform datelor Eurostat, ne apropiem de media din Letonia, în timp ce Ungaria și Polonia se află ceva mai sus. Luxemburg înregistrează câștiguri mai mari decât în țara noastră, existând o medie de 24 de euro pe oră.
Românii, în coada clasamentului. Sunt cel mai prost plătiți din Europa. Harta realizată de Visual Capitalist, pe baza datelor obținute de la Eurostat, arată distribuția salariilor medii pe oră în Europa. În Europa de Nord și de Vest, salariile sunt mai mari decât în Europa de Sud și Est.
Cu toate că costurile medii orare ascund decalaje uriașe între statele UE, costurile cele mai scăzute au fost înregistrate în Bulgaria, România și Ungaria, iar cele mai ridicate în Luxemburg, Danemarca și Belgia.
Cel mai mic salariu mediu dintre toate a fost înregistrat în Bulgaria. Angajații de acolo primesc 8 euro pe oră. România, unde se câștigă un salariu mediu de 10,4 euro pe oră, se află pe penultimul loc în clasament, fiind aproape de Letonia, care are un salariu mediu pe oră de 10,7 euro.
Ungurii sunt plătiți puțin mai bine, ei iau 11 euro pe oră, iar polonezii 11,9 euro pe oră. Indicatorul a crescut, totuși, în România, în ultimii ani. În 2021 era 8 euro pe oră, iar în 2022 era 9 euro pe oră.
Citește și: Ce este salariul minim european. Când se va implementa şi cât vor creşte salariile în România
Un studiu al Universității Oxford din Marea Britanie, publicat la finalul lui ianuarie 2024, arată că românii și bulgarii au cel mai mic salariu median brut, prin comparație cu mediile pentru cetățeni, cu imigranți veniți din toate statele UE și, respectiv, cu toți lucrătorii din afara hotarelor. Câștigul median pentru români și bulgari a fost 27.000 lire sterline pe an, echivalent cu 2.250 de lire pe lună, în 2022. Aproape 40% dintre imigranții din România și Bulgaria erau supracalificați.