Discrepanțe majore între elevii de la orașe și cei de la sate. Revolta unui profesor: ”Niciodată nu se pregătesc. Vin la școală și nu deschid niciodată o carte. Nu mai avem copii și trebuie să-i trecem”

Rezultatele examenelor naționale arată că prăpastia dintre elevii din mediul rural și cei din urban este una mare. Lipsa banilor pentru pregătiri suplimentare, dar și dezinteresul față de școală pot fi cauze ale acestor rezultate slabe obținute de elevii din mediul rural.
Alina Costache
28 mart. 2023, 14:00
Discrepanțe majore între elevii de la orașe și cei de la sate. Revolta unui profesor: ”Niciodată nu se pregătesc. Vin la școală și nu deschid niciodată o carte. Nu mai avem copii și trebuie să-i trecem”

De unde diferențele majore de educație între elevii de la sate și cei din mediul urban? Profesorul Aurel Dascălu vine cu explicația. Dascălu predă la două școli din mediul rural. În una dintre școli predă Limba Română, iar în cea de-a doua, Matematica.

„Noi cunoaștem nivelul elevilor. Din nouă elevi, patru sunt note peste 5 (n. red. – la Limba română), restul sub 5, ceva de așteptat, în sensul că vorbim de elevi care nu știu să scrie și să citească bine”, spune profesorul Dascălu, pentru Adevărul.

Diferențele mari de cunoștințe între elevii din mediul urban și cel rural pot avea drept cauză faptul că cei din urmă nu au acces la pregătire în privat, așa cum se întâmplă în cazul copiilor din urban încă de la vârste foarte mici. La oraș, elevii fie rămân după școală în sistem after-school, fie beneficiază de meditații în particular. La sate, situația este gravă în multe cazuri. Mulți ajung în clasa a V-a deși citesc greu, unii de-abia reușesc să-și scrie numele, tot cu greutate fac adunări și scăderi sau înmulțiri și împărțiri simple.

Citește și: Eliminarea examenului de admitere la liceu şi Evaluarea Națională cu cinci probe, propuse de Consiliul Economic și Social

În multe cazuri părinții nu-i pot ajuta, fie pentru că nu știu, fie pentru că nu-și permit să le plătească pregătire suplimentară. De asemenea, mulți copii au rămas în țară în grija bunicilor, după ce părinții au plecat la muncă în străinătate.

„Niciodată nu se pregătesc. Vin la școală și nu deschid niciodată o carte. Nu există așa ceva (n.red. – meditații). Din ce în ce mai puțini elevi se pregătesc în particular cu profesori, pentru că asta costă bani și se vede că banii sunt o problemă, cel puțin în perioada aceasta. Am elev care se pregătea la Matematică. Atunci când nu l-a mai primit, în perioada pandemiei, deja notele au ajuns până la 4, un elev care avea 8-9, un elev cu potențial”, spune dascălul.

Profesorul Dascălu are o explicație și pentru notele dezastruase de la Evaluare Națională. Dascălul spune că școlile de la sate sunt au din ce în ce mai puțini elevi. Dacă i-ar lăsa corigenți, clasele s-ar desființa, școlile s-ar închide.

Mi se pare că băgăm mizeria sub preș. Nimeni nu ia notă sub 3, dacă e grilă, decât dacă are mare ghinion. Copiii ăștia nu mai știu să facă o înmulțire și o împărțire, pentru că nu mai fac pe hârtie. Eu am elevi care se descurcau bine și te trezești cu el că nu mai știe să facă o înmulțire și o împărțire. El n-a mai făcut decât pe telefon sau pe calculator și nu mai știe ce să facă la tablă, pur și simplu”, a mai spus profesorul Aurel Dascălu.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Interzis pentru șoferii care fac ITP-ul. Primești pe loc două amenzi, una peste alta. Legea nu permite
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
George Simion: „România trebuie să aibă o Armată profesionistă, altfel vom fi ocupați în 2 zile”
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! NU se dau BANI ÎN PLUS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!