De unde diferențele majore de educație între elevii de la sate și cei din mediul urban? Profesorul Aurel Dascălu vine cu explicația. Dascălu predă la două școli din mediul rural. În una dintre școli predă Limba Română, iar în cea de-a doua, Matematica.
„Noi cunoaștem nivelul elevilor. Din nouă elevi, patru sunt note peste 5 (n. red. – la Limba română), restul sub 5, ceva de așteptat, în sensul că vorbim de elevi care nu știu să scrie și să citească bine”, spune profesorul Dascălu, pentru Adevărul.
Diferențele mari de cunoștințe între elevii din mediul urban și cel rural pot avea drept cauză faptul că cei din urmă nu au acces la pregătire în privat, așa cum se întâmplă în cazul copiilor din urban încă de la vârste foarte mici. La oraș, elevii fie rămân după școală în sistem after-school, fie beneficiază de meditații în particular. La sate, situația este gravă în multe cazuri. Mulți ajung în clasa a V-a deși citesc greu, unii de-abia reușesc să-și scrie numele, tot cu greutate fac adunări și scăderi sau înmulțiri și împărțiri simple.
În multe cazuri părinții nu-i pot ajuta, fie pentru că nu știu, fie pentru că nu-și permit să le plătească pregătire suplimentară. De asemenea, mulți copii au rămas în țară în grija bunicilor, după ce părinții au plecat la muncă în străinătate.
„Niciodată nu se pregătesc. Vin la școală și nu deschid niciodată o carte. Nu există așa ceva (n.red. – meditații). Din ce în ce mai puțini elevi se pregătesc în particular cu profesori, pentru că asta costă bani și se vede că banii sunt o problemă, cel puțin în perioada aceasta. Am elev care se pregătea la Matematică. Atunci când nu l-a mai primit, în perioada pandemiei, deja notele au ajuns până la 4, un elev care avea 8-9, un elev cu potențial”, spune dascălul.
Profesorul Dascălu are o explicație și pentru notele dezastruase de la Evaluare Națională. Dascălul spune că școlile de la sate sunt au din ce în ce mai puțini elevi. Dacă i-ar lăsa corigenți, clasele s-ar desființa, școlile s-ar închide.
Mi se pare că băgăm mizeria sub preș. Nimeni nu ia notă sub 3, dacă e grilă, decât dacă are mare ghinion. Copiii ăștia nu mai știu să facă o înmulțire și o împărțire, pentru că nu mai fac pe hârtie. Eu am elevi care se descurcau bine și te trezești cu el că nu mai știe să facă o înmulțire și o împărțire. El n-a mai făcut decât pe telefon sau pe calculator și nu mai știe ce să facă la tablă, pur și simplu”, a mai spus profesorul Aurel Dascălu.