Iată ce înseamnă anumite gesturi făcute de cățelul tău. De multe ori, comportamentul pe care îl ara cățelul tău te poate induce în eroare. Din feiricire, specialștii au reușit să decripteze semnificația anumitor acțiuni ale iubitorilor patrupezi. Dacă ții cont de acestea te poți asigura că ești alături de cățelul tău, că îi înțelegi nevoile și că îi oferi lucrurile de care are nevoie în anumite momente, când este flămând, speriat sau trist.
De exemplu, ai putea observa că, în ciuda faptului că i-ai achiziționat cățelului tău un pat special pentru odihnă, acesta preferă să doarmă pe podea, în apropierea ușii de la intrare. Există mai multe explicații oferite de experți referitoare la acest comportament.
Citește și: Cafea cu lămâie. Trucul care îți poate schimba diminețile
În trecut, oamenii se bazau pe câini pentru a-și securiza casele și pentru a-i ține la distanță pe vizitatorii nedoriti. Atunci când nu patrulau teritoriul respectiv, cățeii obișnuiau să vegheze asupra intrării.
Deși familiile moderne nu mai au nevoie de câini pentru protecție, comportamentul acestora a rămas neschimbat de-a lungul timpului.
Chiar dacă persoana care se apropie de casă este prietenoasă, câinii își mențin instinctul de a-și proteja stăpânii, deoarece acesta este un aspect moștenit al comportamentului lor.
Dacă observi că animalul tău doarme în proximitatea ușii, este posibil ca acesta să încerce să descurajeze persoanele nedorite și să le determine să se retragă. În acest fel, câinele își exercită rolul de a preveni potențialii intruși.
Un alt motiv pentru care câinele tău poate alege să doarmă pe podea este că poate i se face cald. Cu o blană groasă care îl protejează de frig, animalul caută locuri mai răcoroase pentru a se adapta la temperaturile ridicate.
„Atunci când câinele tău pune laba pe tine, este cel mai adesea un semn de comunicare și nu înseamnă întotdeauna același lucru”, spune Dr. Mary Burch, doctor în comportament aplicat al animalelor și director al Programului pentru câini de familie al AKC.
Ce înseamnă cu exactitate punerea piciorului pe piciorul, mâna, piciorul sau poala ta? La fel ca și alte moduri prin care câinele tău încearcă să transmită un mesaj, punerea unei labe pe tine poate semnala câteva lucruri diferite. „Câinii folosesc limbajul corpului pentru a însemna: „Am o nevoie, cum ar fi „Trebuie să ies afară” sau „Mi-e foame – este timpul pentru cina mea””, spune Burch.
Atingerea canină servește, de asemenea, ca modalitate de inițiere a comunicării. Câinii folosesc o lăbuță pentru a umple golul de comunicare. Cățelul învață rapid că dacă va întinde lăbuța primește o reacție pozitivă.
Dându-vă lăbuța, de multe ori, ei vor doar o mângâiere. „Când mă gândesc la câinii mei care ar pune laba pe mine, îmi vine în minte Border Collie al meu, Laddie”, își amintește Burch. „Mă îndemna să îl mângâi. Iar dacă mă opream, lăbuța cobora din nou pe brațul meu”.
O lăbuță plasată strategic pe tine poate însemna, de asemenea, că animalul de compane este îngrijorat. Sunetul tunetului, anxietatea de separare, dacă ei cred că ești pe cale să pleci sau o bătaie bruscă la ușă pot speria un câine și îl pot trimite să-ți dea lăbuța pentru a se calma.
Respirația grea, o coadă joasă sau neliniștea pot însoți poziția labei câinelui dumneavoastră. Poți să calmezi îngrijorarea prin reasigurarea verbală că totul este în regulă, prin mângâieri, oferindu-i o jucărie prețioasă și, mai ales, înțelegând că are nevoie de un pic de confort.
De ce aleargă cățelul tău din senin
Aproape orice stăpân a observat că, uneori, câinele lui începe să alerge rapid prin casă sau curte, aparent fără motiv. Comportamentul nu e unul neobișnuit și are chiar și un termen special – perioade aleatorii de activitate frenetică, scrie Reader’s Digest.
În multe cazuri, acest comportament are la bază fericirea câinelui atunci când are multă energie sau după anumite evenimente. De exemplu, după o baie sau după ce se întoarce acasă membrul preferat al familiei.
Această alergare ar putea fi și un comportament învățat dacă patrupedul tău crede că te distrează, mai ales dacă participi și tu.
“Există situații în care câinele a învățat că aceasta e o metodă prin care îți poate atrage atenția sau poate începe un joc,” a declarat E’Lise Christensen, medic veterinar specializat în comportamentul animalelor.
Pe de altă parte, unii câini aleargă atunci când sunt neliniștiți – dacă s-au speriat în timpul unei plimbări afară sau după ce se întorc de la veterinar.
“Uneori vezi că mușchii lor faciali sunt încordați, că au urechile date pe spate, că au mușchii încordați și chiar dacă dau din coadă, nu dau din tot corpul,” a declarat dr. Christensen.
În astfel de situații, trebuie să consulți un medic veterinar pentru a afla exact de ce câinele tău e neliniștit și începe să alerge brusc prin casă sau curte.
Cât timp poare rămâne cățelul singur acasă
Mulți posesori de animale de companie doresc să le ofere o viață plină de confort și îngrijire, dar, din păcate, nu pot petrece tot timpul alături de ele. Așadar, patrupedele se găsesc adesea singure acasă până când stăpânii revin de la muncă. Cu toate că iubim enorm câinii, necesitățile lor fiziologice devin o preocupare majoră atunci când sunt lăsați singuri.
În cazul pisicilor, problema este rezolvată prin utilizarea unei litere, însă pentru câini situația este diferită. Experții oferă sfaturi stăpânilor de câini pentru a gestiona timpul petrecut singuri acasă. În medie, câinii au nevoie să urineze de trei până la cinci ori pe zi, dar această cifră poate varia în funcție de vârstă.
Puii și câinii mai în vârstă necesită ieșiri mai frecvente pentru a-și satisface nevoile fiziologice. De exemplu, un cățel de trei luni poate sta în casă fără să urineze timp de aproximativ trei ore. Cu toate acestea, experții recomandă ca niciun câine să nu fie lăsat singur mai mult de șase ore, pentru a evita anxietatea și disconfortul. Câinii mai în vârstă pot rezista între două și șase ore, depinzând de dimensiuni și starea lor de sănătate. Lăsarea prelungită în casă fără pauze pentru nevoile fiziologice poate duce la infecții sau accidente, de aceea este important să se evite această situație.
Citește și: Cele mai așteptate filme și seriale care apar în februarie 2024 pe Netflix