Dieta anului 2025 este cea mediteraneană, fiind mai mult un stil de viață decât o dietă. Aceasta a câștigat cele mai mari onoruri începând cu 2019 pentru accentul pus pe consumul de fructe, legume, cereale, ulei de măsline, nuci și semințe.
„Ar exista o listă lungă de diete, cu o grămadă în partea de jos, cărora, sincer, nimeni nu ar trebui să le acorde atenție în cea mai mare parte”, a declarat Gretel Schueller, redactor-șef pentru sănătate la U.S. News & World Report, care supraveghează clasamentul anual al dietelor.
În acest an, raportul privind cele mai bune diete are o abordare diferită, cerând judecătorilor nutriționali să acorde dietelor până la cinci stele, la fel ca sistemele de rating ale consumatorilor de pe multe platforme comerciale, cum ar fi Amazon.
„Aproape orice produs sau element pe care îl priviți în aceste zile pare să fie evaluat pe o scară de cinci stele. Credem că această nouă abordare oferă oamenilor mai multe opțiuni și o experiență mai personalizată în timp ce iau în considerare prioritățile lor de sănătate și obiectivele lor alimentare”, a mai spus Schueller, potrivit CNN.
Deși nu există reguli stricte sau drastice pentru această dietă, de obicei, aceasta încurajează consumul de fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci, semințe și grăsimi sănătoase. Alimentele procesate, zahărul adăugat și cerealele rafinate ar trebui să fie limitate.
Numeroase studii au arătat că dieta mediteraneană poate duce la pierderea în greutate și ajută la prevenirea mai multor boli cronice. Așadar, acest regim este recomandat persoanelor care vor să adopte un stil de viață mai sănătos și să se protejeze împotriva bolilor cronice.
Citește și: Dieta care ți se potrivește în funcție de zodie. Slăbești mai ușor dacă ții cont de anumite reguli
Dieta mediteraneană, analizată în multe studii, este bogată în alimente sănătoase pe bază de plante și relativ săracă în produse de origine animală și carne. Cu toate acestea, se recomandă consumul de pește și fructe de mare de cel puțin două ori pe săptămână.
Dieta ar trebui să se bazeze pe aceste alimente pentru a avea succes:
Legume: roșii, broccoli, varză, spanac, ceapă, conopidă, morcovi, varză de Bruxelles, castraveți, cartofi, cartofi dulci, nap;
Fructe: mere, banane, portocale, pere, căpșuni, struguri, curmale, smochine, pepene, piersici;
Nuci, semințe și unturi: migdale, nuci, nuci macadamia, alune, caju, semințe de floarea-soarelui, semințe de dovleac, unt de migdale, unt de arahide;
Leguminoase: fasole, mazăre, linte, leguminoase, alune, năut;
Cereale integrale: ovăz, orez brun, secară, orz, porumb, hrișcă, pâine și paste integrale;
Pește și fructe de mare: somon, sardine, păstrăv, ton, macrou, creveți, stridii, scoici, crab, scoici;
Carne de pasăre: pui, rață, curcan;
Ouă: ouă de găină, prepeliță și rață;
Lactate: brânză, iaurt, lapte;
Ierburi și condimente: usturoi, busuioc, mentă, rozmarin, salvie, nucșoară, scorțișoară, piper;
Grăsimi sănătoase: ulei de măsline extravirgin, măsline, avocado și ulei de avocado;
În plus față de aceste alimente de bază ale dietei mediteraneene, mai poți adăuga:
Cereale: quinoa, bulgur, couscous, farro;
Fructe uscate: stafide, merișoare, caise uscate, prune uscate;
Alte fructe de mare: calamar, sepie, biban de mare;
Carne roșie: în cantități reduse, preferabil din surse crescute, cum ar fi vita sau mielul;
Băuturi: apă, ceai verde, ceai negru și, cu moderație, vin roșu.