Dieta cretană. Cei șase piloni importanți de care oamenii ar trebui să țină cont

Grădina Botanică a Cretei, creată de Petros Mariankis nu este doar un loc unde natura și gastronomia se întâlnesc, ci și o celebrare a înțelepciunii atemporale ce ține de dieta cretană.
Alina Costache
03 ian. 2025, 20:04
Dieta cretană. Cei șase piloni importanți de care oamenii ar trebui să țină cont

Grădina Botanică a Cretei, creată de Petros Mariankis nu este doar un loc unde natura și gastronomia se întâlnesc, ci și o celebrare a înțelepciunii atemporale ce ține de dieta cretană. Spațiul atrage în fiecare an mii de vizitatori dornici să descopere modul în care principiile tradiționale ale alimentației sănătoase pot fi reinterpetate prin metode inovatoare.

În Creta, imaginea unui loclanic oprit pe marginea străzii pentru a culege ierburi, ciuperci sau melci este extrem de comună. Dieta cretană a devenit populară încă din anii 1950, când psihologul american Ancel Keys a inclus-o în studiul său Seven Countries Study. Studiile au arătat că locuitorii insulei aveau cele mai scăzute rate de boli cardiovasculare din Europa și o longevitate remarcabilă datorită consumului de fructe și legume de sezon, ulei de măsline din belșug și unui consum redus de carne.

Citește și: Ce să plantezi în decembrie ca să ai o recoltă bogată în primăvară. Lista secretă a grădinarilor cu experiență

Dieta cretană. Filosofia celor șase piloni

Petros Marinakis, crescut într-un sat tradițional din Creta a spus că „Dieta noastră are șase piloni: mersul pe jos, consumul exclusiv de fructe și legume de sezon, utilizarea uleiului de măsline, consumul rar de carne, lipsa rețetelor fixe și vinul”. Abordarea adaptabilă a fost cheia supraviețuirii cretanilor.

În anul 2003, un incediu devastator a distrus livezile de măslini ale familiei Marinakis, unele dintre ele având mii de ani. În loc să replanteze măslini, Petros a avut o idee revoluționară: să creeze o grădină botanică. În 2010, visul său a devenit realitate, iar acum, grădina se întinde pe 20 de hectare și include microclimate semi-tropicale, mediteraneene și alpine, oferind un habitat pentru o varietate impresionantă de plante din Asia, Africa, America de Sud sau Australasia.

Doritorii pot explora grădina aproximativ 2-3 ore, iar la final sunt întâmpinați de un restaurant cu terase, unde mâncărurile tradiționale cretane sunt reinterpretate cu ingrediente exotice cultivate pe loc. Preparatele sunt gătite lent, la foc de lemn, pentru a îmbina aromele, iar ingredientele provin dintr-un areal de 20 de kilometri, meniul fiind adaptat în funcție de sezon.

Petros Marinakis subliniază importanța păstrării tradiției, dar și a inovației: „Trebuie să păstrăm mâncărurile și metodele tradiționale, fără compromisuri, dar și să creăm combinații noi de ingrediente și arome. Dacă oamenii devin curioși despre mâncare, vor deveni curioși și despre originea acesteia.”, a spus el, potrivit Ekathimerini.

Citește și: Stropește orhideea cu această soluție magică și va înflori mai frumos ca niciodată. E asul din mânecă al florăreselor iscusite

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2024
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Becali: Georgescu mi-a cerut bani printr-un intermediar. Ce voia să facă cu suma
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Atac armat într-o școală din Suedia! Cel puțin 11 persoane au murit. Printre victime s-ar număra și atacatorul
Cancan.ro
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
O lume întreagă e în doliu. Marele lider s-a prăpădit: Un om extraordinar, cu viziune, credință și generozitate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Polonia investește masiv în armament pentru a întări alianța cu SUA și a contracara amenințarea rusă
MediaFlux
Se DAU 1.000 de lei PÂNĂ în 2027. Ajutor nesperat la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol