Supranumită „dieta care imită postul” (fasting mimicking diet – FMD), această dietă oferă toate beneficiile postului, inclusiv eliminarea grăsimii de pe burtă și a colesterolului, permițându-vă și să mâncați. Acest regim de cinci zile a fost creat de profesorul Valter Longo, biogerontolog și director al Institutului de Longevitate de la Universitatea din California de Sud.
S-a demonstrat științific pe baza studiilor pe animale că „postul” de cinci zile încetinește îmbătrânirea. Aceste studii au fost reproduse pe oameni iar rezultatele nu au întârziat să apară. Testele efectuate pe 100 de participanți la studiu, care au urmat regimul timp de trei sau patru luni, urmând dieta timp de cinci zile, apoi mâncând normal în celelalte 25, au arătat că celulele și sistemele lor imunitare acționau într-un mod mai rapid, comun perioadei de tinerețe. O analiză ulterioară a probelor de sânge a arătat că aceștia își inversaseră vârsta biologică cu doi ani și jumătate.
Atunci când organismul intră în modul de post, acesta susține întinerirea celulară și longevitatea. Corpul nostru este construit pentru a posti, iar oamenii practică acest obicei de milenii, însă cei mai mulți dintre noi nu se pot ține de un post prelungit, bând doar apă, și să și ducă o viață normală.
Aici intervine „dieta de imitare a postului”, o modalitate mai ușoară de a obține aceleași rezultate ca un post complet, dar, în mod crucial, cu avantajul de a mânca ceva. Cercetările profesorului Longo l-au condus la descoperirea modului exact în care celulele noastre detectează alimentele, iar de aici, el a creat un plan alimentar specific cu un conținut scăzut de calorii.
Dieta de cinci zile variază de la 1.100 de calorii în prima zi la 800 de calorii în zilele doi-cinci, alcătuită din alimente pe bază de plante, cu un conținut scăzut de zahăr și proteine și care conțin un compozit de nutrienți susținut de cercetări. Această combinație face ca organismul să intre în modul de post, ceea ce înseamnă că apelezi la celulele grase pentru combustibil și folosești celulele moarte vechi, acest proces fiind cunoscut sub numele de autofagie.
Profesorul Longo spune că postul atacă grăsimea abdominală, fără să afecteze mușchii slabi, spre deosebire de majoritatea celorlalte diete, care doar cauzează pierderea de grăsimi, apă, mușchi slabi și densitate osoasă.
„În medie, populația generală pierde 5-6 kg de greutate, în principal grăsime, după trei cicluri de cinci zile de FMD”, adaugă el.
Dieta sa specifică, numită Pro-Lon (prescurtare de la „pro-longevitate”), a primit primul brevet din istorie pentru „Promovarea longevității și a sănătății” și a fost supusă la peste un deceniu de studii atât pe animale, cât și pe oameni, cu lucrări care examinează efectele sale asupra unei serii de subiecte de sănătate, de la efectul FMD asupra îmbătrânirii până la cancer.
Un studiu publicat a constatat că, pe lângă pierderea greutății corporale cei care au urmat ProLon timp de cinci zile pe lună, timp de trei luni, au înregistrat reduceri ale tensiunii arteriale și ale colesterolului și au avut o creștere a producției de celule stem, precum și niveluri reduse ale factorului de creștere asemănător insulinei (IGF-1), un hormon legat de riscul de cancer atunci când acesta este ridicat.
În prezent, sunt în curs de desfășurare mai multe studii clinice pentru a analiza modul în care aceasta poate ajuta pacienții cu cancer, lucru pe care profesorul Longo îl descrie ca fiind „foarte promițător”.