Cuvântul „flexitar” este în esență o combinație între „flexibil” și „vegetarian”. Această dietă, cunoscută și sub denumirea de „vegetarianism ocazional”, îți permite să mânânci ceea ce îți place – inclusiv porții mici de carne slabă. În plus, dieta flexitariană înseamnă adăugarea unui total de cinci grupe de alimente; tofu, linte, ouă și fasole, fructe și legume, produse lactate, zahăr, miere și ierburi, și în final, boabe întregi.
Dieta flexitară vine cu o serie de beneficii, și anume:
Vei consuma mai puține grăsimi saturate
Carnea, mai exact cea rosie, tinde să fie extrem de bogată în grăsimi saturate, motiv pentru care consumarea acesteia în exces poate creește riscul de boli cardiovasculare, precum și colesterol. Legumele, pe de altă parte, conțin grăsimi sănătoase. Mai mult, reducând consumul de carne, reduci și urmele de carbon.
Vei renunța la alimentele procesate
Prin reducerea consumului de carne, mănânci mai puțină mâncare procesată. Când consumi mai multe legume și fructe, nu te vei mai confrunta cu calorii goale care de obicei se găsesc în alimentele procesate. Vei observa că va scădea și pofta pentru zahăr și băuturi carbogazoase. Cu dieta flexitariană, vei ajunge să mănânci numai produse sănătoase, renunțând la cele nesănătoase.
Aportul de calorii va fi scăzut
Legumele sunt bogate în substanțe nutrivite precum vitamine și minerale. Astfel, atâta timp cât consumi o varietate de alimente vegetariene sănătoase în fiecare zi, vei oferi organismului doza zilnică necesară de nutrimenți și vei consuma mai puține calorii. Asigură-te că mănânci alimente bogate în proteine și fibre.
Tranziția este mai ușoară
Nu conteaza dacă ești la prima dietă sau ai mai încercat multe altele, dieta flexitariană este una simplă. Deoarece nu trebuie să renunți complet la carne, tranziția este mult mai ușoară. Dacă ești începătoare, poți începe prin a mânca doar câteva mese fără carne în prima săptămână. Dacă ai mai avut astfel de experiențe, poți începe prin a consuma doar una sau două mese pe bază de carne pe parcursul săptămânii. Începtul cu încetul, vei ajunge să renunți la carne.
Meniul pe o zi:
Mic-dejun: o felie de pâine integrală (prăjită) cu unt de arahide și un pahar de suc de portocale sau un măr;
Gustare: un pumn de migdale
Prânz: salată de legume;
Gustare: 2 cuburi de ciocolată neagră (70% cacao);
Cină: orez brun cu spanac.
Cât trebuie să ții dieta flexitariană?
Dieta Flexitariană poate fi urmată o perioadă mai scurtă de timp, după meniul de cinci săptămâni, propus de autoarea Dawn Jackson Blatner în cartea sa cu același nume. De asemenea, îți poți face propriu plan de alimentație, pe care să-l urmezi în fiecare zi.