Dieta flexitariană, compromisul dintre vegetarieni și iubitorii de carne. Dieta flexitariană este o dietă echilibrată ce promite că asigure necesarul de nutrienți zilnici.
Pentru că este foarte greu ca oamenii să se împartă între a fi vegetarieni și a consuma constant alimente de origine animală, dieta flexitariană este prezentată ca fiind compromisul dintre vegetarieni și iubitorii de carne.
Această dietă le oferă flexitarienilor posibilitatea de a jongla cu alimentele pe care le consumă zilnic.
Dieta flexitariană este un termen relativ nou care combină practic cuvintele flexibil și vegetarian. Practic, este o dietă care le permite celor ce adoptă un astfel de stil de viață să mănânce legume, dar și proteine de proveniență animală, însă se concentrează mai mult pe hrana pe bază de plante.
Specialiștii spun că această dietă este mai mult o schimbare a stilului de viață și că este inedită pentru că nu are reguli bine stabilite sau un număr recomandat de calorii sau macronutrienți.
Cei care adoptă un astfel de stil de viață consumă cu moderație produsele de origine animală, cum ar și peștele, lactatele, ouăle sau carnea de pasăre. Astfel, dieta flexitariană pune accentul pe reducerea consumului de carne și nu pe excluderea acestui produs din dietă.
Nutriționiștii recomandă ca raportul într-o astfel de dietă să fie de 20 % produse de origine animală și 80 % produse pe bază de plante.
Iată care sunt cele cinci principii de bază ale diete flexitariene:
Pentru cei care vor se gândesc să înceapă o dietă flexitariană, însă nu au curajul să facă acest pas, specialiștii au întocmit o listă cu îmbunătățirile pe care le pot observa dacă adoptă acest stil de viață.
Oferă un boost sistemului imunitar
Experții în nutriție susțin că o dietă bazată în special pe plante oferă mai mulți nutrienți decât o dietă bazată mai mult pe alimente de origine animală. Dieta flexitariană este una care acordă prioritate produselor naturale și ajută la reducerea consumului de alimente procesate care sunt bogate în sare, zahăr și grăsimi. Fructele, legumele și nucile, bogate în vitamine și antioxidanți, sunt nelipsite din această dietă pentru că ajută la reducerea inflamației din organism și la reducerea daunelor provocate de radicalii liberi.
Scade riscul apariției bolilor cronice
Dieta flexitariană este bogată în nutrienți, fibre și antioxidanți, care pot ajuta la scăderea riscului de apariție a bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și cancerul. De-a lungul timpului, studiile au arătat că dieta pe bază de plante scade tensiunea arterială, reduce nivelul de colesterol și poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină.
Poate ajuta la ținerea sub control a greutății corporale
Fructele și legumele au un conținut scăzut de calorii, dar sunt bogate în fibre. De regulă, fibrele oferă senzația de sațietate și ajută să te simți plin pentru o perioadă mai lungă de timp. Cercetătorii au demonstrat că o dietă pe bază de plante te poate ajuta să-ți păstrezi greutatea dorită.