Expertul în ”Blue Zones”, Dan Buettner, spune că dieta ikariană este cheia pentru o viață lungă. Se bazează pe o alimentație despre care se spune că este cea mai pură formă a dietei mediteraneene, scrie dcnews.ro.
Dieta aceasta presupune consumarea a nouă alimente considerate de bază. Iată care sunt acestea:
XORTA
Xorta sezonieră, care este cultivată în majoritatea grădinilor ikariene, oferă cea mai pură formă de dietă mediteraneană din lume, spune Buettner. Verdețurile sălbatice sunt extrem de bogate în antioxidanți, un studiu arătând că conțin mai mulți antioxidanți decât afinele. Dacă nu locuiți în Grecia, vă puteți bucura în continuare de Xorta, deoarece puteți folosi aproape orice legumă cu frunze verzi pe care puteți pune mâna, inclusiv andive, păpădie (Radikia), spanac, purslane, frunze de sfeclă roșie, cicoare sau amarant (Vlita).
Citește și: Dieta militară: slăbești 4,5 kg în 7 zile. Ce și cât să mănânci
ULEI DE MĂSLINE
Uleiul de măsline grecesc este plin de vitamine și minerale esențiale, în special vitamina K și vitamina E. De asemenea, conține calciu, fier, sodiu și potasiu. Studiile la nivel mondial au legat consumul de ulei de măsline cu beneficii pentru sănătate, cum ar fi un sistem imunitar întărit, proprietăți antiinflamatorii și protecție împotriva bolii Alzheimer. Ikarienii folosesc ulei de măsline pentru a-și drege salatele și legumele, precum și pentru gătit.
CARTOFI
Cartofii au un conținut ridicat de fibre, potasiu, vitamina C și vitamina B6 și, împreună cu lipsa de colesterol, toate susțin sănătatea inimii. Cartofii conțin cantități semnificative de fibre. Fibrele ajută la scăderea cantității totale de colesterol din sânge, scăzând astfel riscul de boli de inimă. Ikarienii folosesc cartofii la copt; îi adaugă în salate și sunt grozave și în supe.
FASOLE NEAGRĂ
Flavonoidele din fasole pot ajuta la reducerea bolilor de inimă și a riscului de cancer. Fitosterolii, de asemenea, în leguminoase, ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge. Aceasta oferă o serie de nutrienți, este o sursă bogată de fibre și poate fi folosită într-o serie de rețete. Este folosită în supe sau salate.
IERBURI MEDITERANEENE
Oregano, rozmarin, salvie, cimbru, busuioc și pătrunjelul sunt legate de reducerea inflamației. Deosebit de puternic este usturoiul, pe care ikarienii îl iubesc și îl adaugă la multe dintre mâncărurile lor gătite și crude!
LĂMÂI
Indiferent dacă adăugați felii în apă sau folosiți citrice pentru a vă lumina mesele, lămâia vă accelerează metabolismul, ajută la digestie și este bogată în calciu, potasiu și vitamina C.
NĂUT
Năutul este un aliment de bază grecesc și este plin de beneficii, fiind inclusiv o alternativă bogată în fibre și proteine. Se servește sub formă de supă sau în salată.
CAFEA
Studiile la nivel mondial de-a lungul anilor au arătat că cafeaua grecească are beneficii majore pentru sănătate, ajungând până la a spune că bea o ceașcă de cafea pe zi îți poate crește durata de viață! Tipul de cafea fiartă grecească, care este bogată în polifenoli și antioxidanți și conține doar o cantitate moderată de cofeină, pare să adune beneficii în comparație cu alte băuturi de cafea”, spune profesorul și liderul studiului de la Universitatea din Atena, Gerasimos Siasos.
Potrivit multor studii, cafeaua grecească poate reduce riscul de deces prematur. De exemplu, experții au descoperit că oamenii de pe insula Ikaria, care beau cafea grecească fiartă cel puțin o dată pe zi, au o sănătate cardiovasculară mai bună decât alții, majoritatea localnicilor trăind peste 90 de ani.
MIERE
Mierea conține substanțe antibacteriene, antivirale și antifungice și a fost folosită de secole ca tratament pentru durerile de gât, tuse, arsuri minore, tăieturi și alte infecții bacteriene.
Studiile arată că mierea este unul dintre alimentele cel mai ușor de digerat și este cunoscută pentru proprietățile sale de combatere a cancerului ori la prevenirea osteoporozei.