Dieta specială. Pentru a pierde în greutate, nu este nevoie să ţii o dietă strictă şi să reduci drastic consumul de alimente, susţin nutriţioniştii. În schimb, ar trebui să optăm pentru un meniu cu alimente sănătoase şi hrănitoare.
Ouăle sunt printre cele mai importante alimente capabile să contribuie la reducerea în greutate, a declarat nutriţionistul britanic Ron Anthony, pentru publicaţia The Sun. Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care mănâncă ouă de cel puţin trei ori pe săptămână sunt mai puţin expuse de a suferi de obezitate şi de excesul de greutate şi de niveluri ridicate de colesterol rău în sânge.
Acest lucru se datorează faptului că proteina din ouăle de găină are o compoziţie optimă de aminoacizi, care este cea mai apropiată de compoziţia aminoacizilor din proteina corpului uman. Gălbenuşul, la rândul său, conţine fosfolipide, care au efect lipotrop, optimizează metabolismul grăsimilor şi previne apariţia ficatului gras, scrie Rador.
În plus, pentru a menţine sănătatea inimii şi a vaselor de sânge şi pentru a echilibra greutatea, expertul recomandă adăugarea în dietă a uleiului de măsline şi măsline, legume proaspete, peşte şi fructe de mare, carne şi cereale integrale.
Daniel Buzdugan a slăbit cu dieta scandinavă. A dat jos 3 kilograme în două săptămâni: „Mihaela Bilic mi-a recomandat-o”
Cum poți să slăbești 10 kilograme
„Ca să slăbiți eficient și corect 10 kilograme, mai ales în condițiile în care avem un punct de pornire cu multă grăsime pe corp și o masă musculară redusă, prima etapă de program trebuie dedicată creșterii procentului de masă musculară. Exerciții cu greutăți mai mari pentru îmbunătățirea calității masei musculare reprezintă baza programului de sport, cu sesiuni de steady cardio cu puls 120-130.
Dieta trebuie ţinută sub control: „Deficitul caloric nu trebuie să fie mai mare 200-300 kcal pe zi”
În etapa aceasta, deficitul caloric nu trebuie să fie mai mare 200-300 kcal pe zi pentru a asigura substratul energetic necesar creșterii nivelului de masă musculară, iar dieta ar trebui să fie cu conținut moderat de carbs și ceva mai multe proteine. În această primă lună, obiectivul este ca scăderea în cm să fie mai mare decât scăderea în kg și ţintim către o scădere de circa 3 kg, însă ne interesează să avem constanța alimentară cu meniul (fără dulciuri, snacks calorice sau alcool) şi să creștem cantitatea de legume consumate şi numărul de ore de somn.
În a doua lună, începem să ciclizăm carbohidrații, trecem către o rutină de antrenament bazată de mișcări de rezistență dinamică şi începem să încorporăm o rutină cardio de intensitate mai mare, cu obiectivul de a începe să reducem din greutate şi din centimetri în ritm mai susținut.
Dieta lui Florin Dumitrescu face adevărate minuni. Cum a slăbit juratul de la Chef la cuţite înaintea noului sezon
A treia lună, odată cu atingerea obiectivului de greutate, înseamnă tranziția către etapa de menținere, cu focus pe integrarea în stilul de viața non-dieta a programului de sport de intensitate mai redusă, a principiilor alimentației sănătoase şi a momentelor de răsfăț culinar într-o variantă care să nu destabilizeze corpul.
Următoarele 2-3 luni sunt despre fixarea acestui sistem de control flexibil, conectarea cu propriul corp şi înțelegerea ancorele motivaționale la care putem apela pentru a ne menține motivația de a fi atente la corpul nostru şi de a nu recădea în automatisme comportamentale care să ne conducă la a ne îngrăşa din nou”, a explicat, în urmă cu ceva timp, Cori Grămescu pe Facebook.
Cum sa slabesti sanatos. 7 sfaturi esentiale in dieta
Scaderea in greutate cu doar 5% din masa corporala aduce beneficii remarcabile pentru starea generala de sanatate. Aceste bonusuri castigate sunt tot atatea argumente pentru a continua un regim ce are ca scop reducerea greutatii. Iata 10 beneficii dovedite ale pierderii în greutate:
Ce inseamna sa slabesti sanatos
Pierderea kilogramelor in plus trebuie sa fie un proces sanatos. Asta inseamna ca dieta trebuie sa-ti ofere tot necesarul de nutrienti necesari, in mod echilibrat si constant. Scaderea sanatoasa in greutate este una lenta. Medicii dieteticieni considera ca pierderea intre 0,5 si 1 kilogram pe saptamana este stimulul ideal.
Spre deosebire de slabirea accelerata, cea lenta permite cu adevarat imbunatatirea constantelor biologice si a functiei organelor afectate de kilogramele in plus si, cel mai important, previne reacumularea acestora la finalul perioadei de dieta (efectul yo-yo).
Pentru o slabire sanatoasa, sunt necesare si utile exercitiile fizice care contribuie la arderea caloriilor. Acestea reprezinta un element cheie in procesul de pierdere in greutate si mentinere a unei greutati sanatoase. In plus, exercitiile fizice fac parte dintr-un stil de viata sanatos si trebuie practicate cu regularitate inclusiv de persoanele care nu doresc neaparat sa slabeasca.
Sfaturi esentiale pentru slabit
Pierderea si mentinerea greutatii sanatoase depind, in mare masura, de comportamentul adoptat. In consecinta, cateva sfaturi vor fi de folos celor care iau in calcul o dieta ce are ca scop reducerea greutatii.
Sfat 1: Nu renunta la dieta din cauza foamei
Oricare ar fi dieta pe care o urmezi, nu renunta la aceasta din cauza senzatiei de foame.
Foamea este unul dintre motivele pentru care multi oameni nu reusesc sa urmeze un plan de slabit mai mult de cateva saptamani. Este firesc sa-ti fie foame atunci cand aportul caloric este sub cel pe care-l aveai inainte de dieta. Senzatia de foame este o reactie fireasca in timpul dietelor.
Combaterea foamei se face alegand planuri alimentare bogate in proteine (oua sau iaurt grecesc amestecat cu seminte de chia si fructe de padure, carne slaba, branzeturi nefermentate) si consumand multa apa. In plus, este necesara evitarea carbohidratilor procesati (paine alba, covrigi, briose sau gogosi, paste, bomboane, sucuri carbogazoase), alegand in locul lor carbohidrati sanatosi: paine integrala, orez brun si legume. Aceasta combinatie mentine senzatia de satietate timp indelungat.
Sfat 2: Consuma carbohidrati bogati in fibre
Carbohidratii bogati in fibre sunt asa-numitii carbohidrati buni, care nu ingrasa, dar care ofera energie. Fibrele imbunatatesc controlul glicemiei, ajuta la scaderea colesterolului si reduc riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat, cancerul colorectal si bolile de inima.
Alimente bogate in fibre sunt:
Sfat 3: Adopta comportamente sanatoase
Concentrarea pe numarul kilogramelor pierdute, mai ales cand procesul este lent, te poate descuraja si este un alt motiv pentru care oamenii renunta la dieta. Expertii recomanda sa te axezi pe alegerile alimentare sanatoase, controlul dimensiunii portiilor si pe miscarea moderata in fiecare zi. Odata adoptate aceste comportamente, vei incepe sa pierzi constant in greutate.
In loc sa-ti propui sa slabesti un anumit numar de kilograme pe saptamana, este mai indicat sa-ti stabilesti obiective realizabile: o portie de legume fierte la aburi la cina si 20-40 de minute de mers pe jos, zilnic.
Un jurnal alimentar este o modalitate foarte buna prin care poti monitoriza schimbarile facute in stilul de viata si dieta, dar si timpul alocat exercitiilor fizice.
Sfat 4: Dieta potrivita
Fiecare persoana in parte, in functie de nevoi si preferinte, opteaza pentru un anumit plan de slabit. Exista numeroase diete si cure de slabit, insa fiecare dintre acestea trebuie sa se bazeze in principal pe legume si proteine de calitate.
Consuma cu incredere legume bogate in amidon: broccoli, conopida, varza Kale, castraveti si varza chinezeasca, varza si fasole verde. De asemenea, include in dieta fructe de padure, mere, pere, cirese si citrice.
O dieta bazata pe legume si fructe ajuta la pierderea in greutate si contribuie la un aport optim de minerale si vitamine, precum si fitonutrienti, inclusiv fibre si apa, toate avand ca efect pozitiv suplimentar mentinerea unei senzatii de satietate. Pentru eficienta sporita a planului de dieta, este recomandat ca, inainte de a adopta o cura care sa urmareasca scaderea in greutate, sa ceri sfatul unui medic nutritionist care, pe baza anamnezei si a unor investigatii, sa iti recomande un plan personalizat, astfel incat scaderea in greutate sa fie reala si eficienta.
Sfat 5: Nu exista alimente interzise!
Atunci cand imparti alimentele in „bune” si „rele”, automat te concentrezi asupra produselor alimentare interzise. Efectul psihologic este unul negativ: exact aceste alimente sunt cele la care poftesti intens.
Sfatul expertilor in nutritie este sa te concentrezi pe alimentele sanatoase, in proportie de 80%-90%. Restul va include alimente „rele”, pe care le vei putea gusta, in cantitati mici, ocazional. In felul acesta, iti acorzi mai multa libertate pentru a te bucura, ocazional, de alimente bogate in calorii, fara ca aceasta sa insemne renuntarea la dieta sau acutizarea sentimentului de vinovatie, care actioneaza ca un bulgare de zapada in formarea emotiilor nesanatoase, mai ales in copilarie si adolescenta, dar si la maturitate.
O astfel de abordare, combinata cu un program constant de exercitii fizice, va conduce, pe termen lung, la pierderea in greutate.
Sfat 6: Consuma caloriile cu intelepciune
In cazul in care dieta ta consta, in principal, in alimente bogate in zahar, sare, grasimi saturate si grasimi trans, poti dezvolta o veritabila dependenta pentru alimentele bogate in calorii cu valoare nutritiva mica. In timp, acest comportament alimentar duce la cresterea in greutate sau la dificultati in reducerea numarului de kilograme. Pe parcursul dietei, va trebui sa minimizezi interesul pentru alimentele daunatoare, dar foarte gustoase; in caz contrar, se va amplifica dificultatea planului alimentar pentru scaderea in greutate.
Solutia o reprezinta alimentele bogate in proteine, grasimi sanatoase si fibre: oua, piept de pui sau curcan fara piele, fasole verde si fasole boabe, linte, produse lactate degresate, ton, somon, tofu si alte alimente din soia, nuci, alune de padure, migdale, caju, avocado si ulei de masline.
Adauga condimente: ierburi aromate, ardei iuti (au beneficiul de a contribui la accelerarea metabolismului). Mananca la masa asezat, calm, avand mancarea frumos aranjata si decorata, astfel incat sa fie o bucurie pentru simturi.
Aceasta este o strategie buna, care combate dependenta fata de alimentele nesanatoase, dar si o modalitate de a consuma calorii mai putine si de calitate. Toate acestea vor contribui la respectarea dietei si la pierderea kilogramelor in plus.
Sfat 7: Planifica ce vei manca maine
Planificarea meselor din timp este o modalitate prin care te automobilizezi pentru a respecta dieta. In plus, avand la indemana produsele recomandate, eviti consumul de alimente nesanatoase.
Un meniu de dieta stabilit exact pe zile si defalcat pentru fiecare masa a zilei, care include, eventual, si bonusuri (o bucatica de ciocolata, o lingura de frisca in cafea, un biscuit) este de mare ajutor, mai ales in primele saptamani de dieta.
Se poate vorbi despre succesul unei diete, atunci cand obtii si pastrezi noua greutate. Dieta nu trebuie sa aiba ca unic obiectiv scaderea in greutate, ci si schimbarea stilului de viata si dobandirea unor deprinderi alimentare sanatoase.