Probabil ai văzut şi tu sute sau mii de fotografii cu mâncare (alături hashtag-ul #cleaneating), perfecte şi editate în diverse programe. Aceste imagini ţi-au inundat feed-ul de pe reţelele sociale, mai ales că erau pline de ingrediente colorate, frumos aşezate, stilizate şi fotografiate astfel încât să te ispitească şi, în acelaşi timp, să te facă geloasă.
Când vine vorba de o alimentaţie curată, termenul pare să se schimbe de la o zi la alta, în funcţie de cine vorbeşte şi de cine „influenţează” masele. Dar doar pentru că ne acoperim mâncarea cu ulei de cocos sau stăm departe de carbohidraţi, asta nu înseamnă că mâncăm 100% curat.
Anthia Koullouros, un medic naturist din Sydney, crede că dezvoltarea Instagram-ului a avut, de fapt, ca rezultat schimbarea percepţiei noastre despre mâncare, ba chiar înrăutăţind această percepţie.
Citeşte şi Reguli de urmat după dieta ca să nu te mai îngraşi înapoi
„Deşi există o mulţime de produse alimentare inedite pe piaţă, din păcate, din cauza social media, mâncarea a devenit ceva ‘la modă’ şi un canal pentru a obţine notorietate şi faimă – modul în care este aranjată, decorată, stilizată contează acum mai mult decât ingredientele folosite pentru acea mâncare, cum a fost preparată sau de unde provine ea”, spune Anthia Koullouros.
Acum fii sinceră şi gândeşte-te la ceea ce urmează. De fiecare dată când ai postat o fotografie artistică în care apare un anumit preparat culinar, chiar înainte de a-l mânca, te-ai întrebat dacă postezi imaginea pentru că este „la modă” sau pentru că este un „combustibil” de care corpul tău are nevoie?
Anthia Koullouros spune că, deşi, în mod tradiţional, accentul mâncării se punea pe scăderea în greutate, acum accentul este condus de intenţii estetice. Cu alte cuvinte, mâncarea şi-a pierdut unul dintre cele mai fundamentale aspecte.
Citeşte şi VIDEO Cum să scapi de pielea lăsată de pe braţe
Mâncarea este acum în centrul atenţiei, iar preparatele sunt puse în evidenţă cu ajutorul culorilor, ingredientelor şi modului de prezentare. Castroanele sau bolurile cu smoothie-uri sunt pline cu ingrediente care par că dau pe afară, care sunt scumpe şi greu de obţinut, iar reţetele necesită prea mult timp pentru preparare, spune Anthia Koullouros.
Medicul naturist spune că, mâncând în acest fel în fiecare zi, nu vom reuşi să îi oferim corpului nostru elementele nutritive de care are nevoie. Nu este o dietă echilibrată, ci mai degrabă un mod de a te trata şi de a te răsfăţa pe tine cu alimente dulci, frumoase, care păcălesc şi încântă ochiul.
Anthia Koullouros numeşte acest nou tip de alimentaţie „Dieta selfie” – adică în loc să mâncăm din consideraţie pentru corpul nostru, mâncarea s-a transformat în ceva pentru satisfacerea personală.
Citeşte mai mult pe feminis.ro.