Studiul care vine cu vești bune pentru persoanele de sex feminin, publicat în revista Heart, a devenit virală în social media. Dieta mediteraneană este bogată în nuci, fructe de mare, cereale integrale și legume.
Mai mult, persoanele care urmează această dietă prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta odată cu înaintarea în viață diverse probleme psihice.
În cadrul studiului publicat de oamenii de știință în revista Heart au fost analizate mai multe informații din diverse studii referitoare la femeile care au adoptat o dietă mediteraneană, respectiv despre bolile cardiovasculare și riscul acestora de a muri în timpul perioadei de monitorizare. În plus, experții au adunat date din 16 studii realizate în rândul a peste 720.000 de femei a căror sănătate cardiovasculară a fost monitorizată pentru o perioadă de 12,5 ani.
Astfel, echipa de cercetători de la Universitatea din Sydney, Australia, a ajuns la concluzia că femeile care au adoptat o dietă mediteraneană strictă au prezentat un risc cu 24% mai mic de a dezvolta boli de inimă. Mai mult, riscul acestora de a deceda din cauza unei alte afecțiuni a scăzut cu 23%.
„Am descoperit că o dietă mediteraneană a fost benefică pentru femei, acestea prezentând un risc cu 24% mai redus de a dezvolta o boală cardiovasculară şi un risc cu 23% mai redus de mortalitate”, au scris autorii.
Într-un studiu distinct, o echipă de cercetători din Marea Britanie a constatat că persoanele care au urmat o dietă mediteraneană strictă au prezentat un risc cu 23% mai mic de a dezvolta demență în comparație cu cele care nu au adoptat o astfel de dietă strictă.
Concret, dieta mediteraneană implică un consum ridicat de fructe și legume, grăsimi bune – uleiul de pește, uleiul de măsline, nuci, fructe de mare și carne albă. Toate acestea se încorporează zi de zi, la mesele principale, dar și ca gustări sănătoase între mese.